Carburanții se vor ieftini cu aproape 1 leu

  • 18 Martie 2016 17:36
Carburanții se vor ieftini cu aproape 1 leu

Benzina și motorina s-ar putea ieftini cu 1 leu și respectiv 90 de bani începând cu luna aprilie, odată cu aprobarea de către ANRE a noii metodologii de calcul a prețurilor la produsele petroliere.

Experții susțin că noua modalitate de calculare a prețurilor la carburanți ar aduce costul acestora la valoarea lor reală, însă insistă pe o analiză mai atentă a tuturor variabilelor incluse în formulă.

Benzina și motorina, comercializate la stațiile PECO din Republica Moldova s-ar putea ieftini din luna aprilie în medie cu un leu litrul, odată cu aprobarea de către Agenția Națională de Reglementare în Energetică a noii metodologii de calcul a prețurilor la produsele petroliere.

Solicitat de Radio Chișinău, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a menționat că noua metodologie urmează a fi aprobată în ședința publică din 1 aprilie, iar operatorii de pe piață vor trebui să se conformeze imediat prevederilor acesteia.

Experții în energetică salută aprobarea unei noi metodologii de calcul a prețurilor la produsele petroliere, însă recomandă ANRE revizuirea coeficienților incluși în formulă, pentru a exclude reglementări și prevederi inutile.

Altfel, consideră directorul de program al „Expert-Grup”, Vadim Gumene, în loc de ieftiniri ne-am putea pomeni chiar cu o majorare a prețurilor la benzină și motorină.  

Unele voci susțin însă că ieftinirea carburanților va fi una nesemnificativă, ținând cont de majorarea accizelor pentru produsele petroliere cu 11.4%, prevăzută în proiectul Politicii Bugetar Fiscale pentru anul 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău