VIDEO/FOTO | Caravana Radio România Chișinău ”1918-Când toți românii au zis DA!” a ajuns la Căușeni

  • 07 Noiembrie 2018 15:12
VIDEO/FOTO | Caravana Radio România Chișinău ”1918-Când toți românii au zis DA!”  a ajuns la Căușeni

Caravana Radio România Chișinău ”1918-Când toți românii au zis DA!” a ajuns la Căușeni. Invitatul special al întâlnirii, care se va desfășura la Liceul ”Alexei Mateevici” este lingvistul, publicistul, scriitorul, traducătorul și redactorul de carte Vlad Pohilă.

În fața elevilor și profesorilor de la liceul din Căușeni, Vlad Pohilă susține conferința ”Aportul scriitorilor la realizarea României Mari. Alexei Mateevici – animator al Unirii și renașterii spirituale din Basarabia”.

Alături de Simion Murafa, Constantin Stere, Ion Buzdugan, Pantelimon Halipa, Ioan Pelivan și alți fruntași ai luptei de eliberare națională, Alexei Mateevici și-a adus aportul la înfăptuirea Marii Unirii de la 1918.

Părintele și omul de cultură Alexei Mateevici este și astăzi foarte actual, a menționat într-un interviu pentru TVR Moldova, cu ocazia Caravanei Radio România Chișinău, scriitorul și publicistul Vlad Pohilă.

Considerat un model de conștiință și rezistență umană și intelectuală, Vlad Pohilă, a participat, în 1989, alături de Ion Vatamanu, Leonida Lari ș.a. la tipărirea primelor numere, în condiții de clandestinitate, a revistei „Glasul“ (la Riga, Letonia, și la Vilnius, Lituania) – primul ziar în limba română apărut în stânga Prutului la sfârșitul anilor 80. A editat mai multe lucrări legate de corectitudinea și promovarea limbii române. La sfârșitul anilor 80, majoritatea elevilor, profesorilor și părinților din Basarabia învățau a scrie în limba română cu grafie latină după cartea lui Vlad Pohilă „Să citim și să scriem cu litere latine“, editată la Chișinău în 1989. În 2010, lui Vlad Pohilă i s-a conferit cea mai înaltă distincție de stat – „Ordinul Republicii“.

Până acum, Caravana Radio România Chișinău a trecut prin Briceni, Edineț, Soroca, Cahul, Drochia, Sângerei și Ungheni.

Comunicările pot fi audiate de ascultătorii noștri duminica, începând cu ora 11.00, pe frecvențele Radio Chișinău și pot fi urmărite pe site-ul www.radiochisinau.md.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău