Caravana Radio România Chișinău „1918 – Când toți românii au zis Da!”. Ion Negrei: Astăzi ne rămâne nouă să decidem

  • 23 Septembrie 2018 13:13
0%
00:00:00
00:00:00

În anul Centenarului Marii Uniri, Radio România Chișinău organizează o caravană în mai multe centre urbane din Republica Moldova cu participarea unor istorici, oameni de cultură, jurnaliști care vorbesc despre impactul și importanța Marii Uniri de la 1918 pentru românii basarabeni.

Prima conferință a avut loc la biblioteca din Briceni și a fost susținută de istoricul Ion Negrei. El a vorbit despre condițiile interne și externe în care a avut loc Unirea Basarabiei cu România în 1918, despre viața populației de aici în preajma căderii Imperiului Rus, evenimentele din 1917 - proclamarea autonomiei Basarabiei și formarea Republicii Democratice Moldovenești, Unirea provinciilor românești în 1918 și beneficiile unirii pentru basarabeni.

Ion NEGREI: ”Membrii Sfatului Țării au făcut un lucru foarte important și riscant. Era riscant să scoți Basarabia din Imperiul Rus, să votezi în Sfatul Țării și să o aduci în componența României. Nimeni nu știa care va fi soarta lor, evoluția evenimentelor. Vine anul 1940 și mulți dintre acei care au votat Unirea sunt arestați și închiși în gulagurile sovietice. Au fost fericiți cei care au murit în perioada interbelică, plecând pe lumea cealaltă cu sentimentul datoriei împlinite. Pantelimon Halippa, care a fost vicepreședinte al Sfatului Țării, a cunoscut Gulagul, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. A scăpat după moartea lui Stalin, după Gulagul sovietic pleacă în România,  a trăit până în 1979, 96 de ani. Au făcut o faptă plină de curaj, câteodată și nouă ne lipsește curajul acesta, ca să ne hotărâm într-o direcție oarecare.

Astăzi în societate se discută problema Unirii R. Moldova cu România. Ne rămâne nouă să decidem. Suntem puși în fața acestei alegeri, acestei opțiuni și trebuie s-o facem în folosul nostru. Să alegem ce e mai bine în folosul nostru, o facem cu mâinile noastre. Personal, ca istoric vă spun că dreptul nostru ne îndreaptă spre unire cu România, deoarece suntem același popor, am făcut parte din acest popor și în perioada medievală, și în perioada modernă. Astăzi, tendința aceasta de unire este una sănătoasă, este logică și justificată. Nivelul nostru de conștiință civică și națională încă nu le permite unora să se hotărască în această direcție. Opțiunea de unire vine mai mult din partea unor cercuri intelectuale, lumea academică, scriitori, istorici, oameni de cultură, mulți dintre ei înclină spre aceea că trebuie să ne unim cu România. Alte categorii au alte opțiuni. Trebuie să găsim un numitor comun care să ne fie convenabil tuturor – nouă, copiilor și nepoților noștri. Astăzi ritmurile de dezvoltare economică a României sunt cele mai înalte din Uniunea Europeană. Așa precum a făcut-o Sfatul Țării, în baza dreptului de neam, și noi avem același drept, suntem același neam, vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură, credință. Îndemnul meu e să gândim și să acționăm în direcția care ne este convenabilă”.

Următoare conferință fi susținută de istoricul Gheorghe Negru, la Edineț, la Liceul Pantelimon Halippa, miercuri, 26 septembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău