Caravana Cinematografică FAN, destinată persoanelor nevăzătoare, ajunge la Chișinău
-
22 Octombrie 2018 19:08
Caravana Cinematografică FAN, un proiect al Fundației Cartea Călătoare destinat persoanelor nevăzătoare, va ajunge în acest an și la Chișinău, anunță organizatorii.
"Vom merge, ca și anul trecut, în orașele în care sunt mai mulți nevăzători care doresc să urmărească filmele noastre. Avem multe cereri pe traseul de anul trecut, unde sunt oameni care s-au obișnuit deja cu filmele noastre. Avem cereri de la Sibiu, Onești, Iași. Noutatea din acest an este proiecția de la Chișinău. Nu am mai fost cu filmele noastre în Basarabia.", a declarat pentru AGERPRES președintele Fundației Cartea Călătoare, Mircea Bucur.
În acest an, fundația a accesibilizat pentru nevăzătorii adulți filmele artistice "6,9 pe scara Richter", "Un pas în urma serafimilor" și "Hawaii". De asemenea, elevii nevăzători vor avea posibilitatea să urmărească producțiile "Ciprian Porumbescu", "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" și "Ho-ho-ho2 O loterie de familie".
Proiectul Caravana Cinematografică FAN, ajuns la cea de-a II-a ediție, este finanțat în acest an de Centrul Național al Cinematografiei. Proiectul este destinat persoanelor nevăzătoare, dar nu numai, pentru că filmele pot fi urmărite de oricine, datorită unui sistem dezvoltat chiar de Fundația Cartea Călătoare.
"Avem uneori proiecții de film deschise tuturor. Avem capacitatea de a proiecta filmele în cinematografe pentru că avem un sistem de căști prin care transmitem coloana cu descrierea audio pentru nevăzătorii și atunci nu-i deranjează pe ceilalți din public. Când nu avem la dispoziție un astfel de spațiu, facem proiecții de film într-o locație mai mică, doar cu nevăzătorii", a spus Mircea Bucur.
Fundația Cartea Călătoare a luat naștere în anul 1996, fiind înființată la Focșani de Mircea Bucur, nevăzător de la vârsta de 20 de ani, dar care a reușit, în ciuda dizabilității, să termine Facultatea de Matematică la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași. Scopul declarat al fundației este acela de a facilita accesul nemijlocit la informare, instruire și angajare pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Printre performanțele fundației se numără organizarea primului Festival Național de Film pentru Nevăzători din România.
sursa: AGERPRES