Capsula Crew Dragon, cu patru astronauți la bord, a andocat la Stația Spațială Internațională

  • 17 Noiembrie 2020 09:34
Capsula Crew Dragon, cu patru astronauți la bord, a andocat la Stația Spațială Internațională

Capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, transportând patru astronauți la bord și lansată duminică de la o bază americană, a andocat la Stația Spațială Internațională (ISS), punând astfel capăt perioadei de nouă ani în care transportul astronauților în spațiu a depins de rachetele rusești, informează DPA, preluat de Agerpres.

''Trapa dintre Crew Dragon și stația spațială se va deschide după egalizarea presiunii între cele două vehicule'', a precizat Agenția spațială americană NASA într-un comunicat.

Capsula a andocat luni, la ora 11:01 PM (04:01 GMT, marți), la doar 24 de ore de la lansarea de la Centrului Spațial Kennedy în Florida.

NASA speră ca lansarea să marcheze începutul unei serii de zboruri regulate către stația spațială de la baze de lansare din Statele Unite.

Este al doilea zbor cu echipaj uman asigurat de SpaceX după lansarea istorică a astronauților Bob Behnken și Doug Hurley în luna mai la bordul unei nave spațiale Crew Dragon, amintește DPA.

Misiunea lor Demo-2 a reprezentat prima lansare din Statele Unite în aproape un deceniu și prima dată când o firmă privată, mai degrabă decât o agenție spațială guvernamentală, a trimis oameni pe orbită.

Pentru SpaceX, o companie din domeniul zborurilor comerciale în spațiu, fondată de Elon Musk, această lansare reprezintă ultima demonstrație majoră necesară înainte ca NASA să-i certifice sistemul de zboruri spațiale pentru curse regulate cu echipaj uman, deschizând totodată drumul pentru posibile curse turistice.

Misiunea Crew-1 a devenit prima care a utilizat modulul certificat Crew Dragon și racheta Falcon 9 operate de SpaceX.

La bordul capsulei Crew Dragon s-au aflat astronauții NASA Michael Hopkins, Victor Glover și Shannon Walker, alături de Soichi Noguchi, de la agenția spațială japoneză JAXA, care își încep misiunea de șase luni la bordul ISS.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău