Capitalul uman, deseori, unicul capital disponibil al populației sărace. Ce loc ocupă R.Moldova la capitolul dezvoltării acestuia

  • 12 Octombrie 2018 10:28
Capitalul uman, deseori, unicul capital disponibil al populației sărace. Ce loc ocupă R.Moldova la capitolul dezvoltării acestuia

Republica Moldova, ocupă locul 75 dintr-un total de 157 de țări din punctul de vedere al potențialului dezvoltării umane, conform unui clasament realizat de Banca Mondială la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional din Bali.

Noul parametru pentru a calcula potențialul economic, și anume „Indicele capitalului uman” – arată legătura directă dintre rata de dezvoltare economică a unei țări sau regiuni și cantitatea și calitatea investițiilor care se fac în capitalul uman. În trei domenii: sănătate, educație și așteptare de viață.

Acest index ar trebui să încurajeze guvernele lumii să investească mai mult în aceste domenii pentru „a avea o populație sănătoasă, educată și longevivă, pregătită pentru locurile de muncă ale viitorului”.

„Capitalul uman este, deseori, unicul capital disponibil al populației sărace,” a declarat președintele Băncii Mondiale Jim Yong Kim.

Indicele capitalului uman măsoară volumul capitalului uman, care ar putea fi obținut de un copil născut astăzi până la vârsta de 18 ani, ținând cont de riscurile sănătății și studiilor precare, prevalente în țara de trai.

Indicele măsoară distanța fiecărei țări până la frontiera sănătății și studiilor complete pentru un copul născut în prezent. 

Scala de evaluare a sănătății și potențialului educațional este cuprinsă între 0 și 1, nivelul maxim fiind 1. De exemplu, un scor de țară de 0,5 înseamnă că populația – și țara per ansamblu – își pierd jumătate din potențialul economic viitor. Calculat peste 50 de ani, acesta se transpune în pierderi economice profunde: o pierdere anuală de 1,4 la sută din PIB, potrivit studiului.

Media globală actuală este la nivelul 0,57 puncte, iar țara noastră are un punctaj de 0,58 și ocupă abia locul 75 din 157 națiuni.

Probabilitatea de supraviețuire la vârsta de 5 ani este de 98% în Moldova. Din punctul de vedere al numărului anilor de școlarizare, nivelul este de 11,8. Media punctajului testelor școlare este de 436 în Republica Moldova, în timp ce, global, nivelul minim este de 300, iar cel maxim de 625.

Pe primul loc în clasamentul privind potențialul dezvoltării umane se situează Singapore, cu un punctaj de 0,88, fiind urmat de Coreea de Sud, Japonia, Hong Kong și Finlanda. Irlanda ocupă locul 6, fiind urmată de țări precum Australia, Suedia, Olanda, Canada, Germania și Austria. Pe locul 15 se poziționează Marea Britanie, pe 19 este Italia, Elveția este pe poziția 20, Franța, pe 22, iar Statele Unite, pe 24. Rusia ocupă locul 34.

Ucraina se află pe locul 50, iar România este pe locul 67 la capitolul potențialului dezvoltării umane, cu un punctaj de 0,60, față de media de 0,57 de puncte.

Pe ultimele locuri din punctul de vedere al potențialului dezvoltării capitalului uman se situează Niger (locul 155), Sudanul de Sud (156) și Ciad (157).

Sursa: mold-street.com

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău