CAPC: Prevederi neclare în modificarea legii cadastrului bunurilor imobile

  • 05 Mai 2016 16:05
CAPC: Prevederi neclare în modificarea legii cadastrului bunurilor imobile

Proiectul ce prevede modificarea și completarea Legii cadastrului bunurilor imobile, înaintat spre examinare în Parlament, are mai multe prevederi neclare și contradictorii.

În plus, proiectul instituie funcția de registrator-șef cu atribuții de administrare fără a fi indicate care sunt atribuțiile de bază ale acestuia în oficiul cadastral teritorial. La aceste concluzii au ajuns experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, care au efectuat expertiza coruptibilității a proiectului, transmite IPN.

Expertul CAPC, Viorel Pîrvan, a declarat la o conferință de presă la IPN că unele noțiuni din proiect se dublează cu cele existente deja în legislație. De asemenea, nu sunt indicate termenele exprese pentru eliberarea informației acordate în format electronic. „Nu este prevăzut un termen pentru informația care se va acorda în varianta electronică, deoarece proiectul prevede și o asemenea modalitate. Omisiunea de a reglementa un termen expres poate duce la instituirea unor termene majorate de către persoanele responsabile”, a declarat Viorel Pîrvan.

Potrivit lui, redacția actuală a proiectului prevede că contractele de înstrăinare a bunurilor imobiliare vor putea fi înregistrate la cadastru, chiar dacă nu au fost autentificate notarial și atribuțiile de autentificare vor fi transmise registratorului cadastral. „Aceasta înseamnă că se oferă posibilitatea ca să fie încheiat un contract de înstrăinare a unui bun imobil fără a parcurge etapa autentificării notariale. Mai mult ca atât, aceste contracte vor fi înregistrate de registrator printr-o procedură simplificată”, a afirmat expertul.

Viorel Pîrvan a menționat că proiectul prevede acordarea posibilității confirmării autenticității unor documente cadastrale prin semnătura unor persoane terțe împuternicite, dar care nu sunt registratori. „După lege, doar registratorul cadastral are toate competențele și atribuțiile ce țin de administrarea și utilizarea documentelor cadastrale. Nu este clar cine este acea persoană terță și cum ea va fi împuternicită ca să autentifice anumite documente din cadastru”, a notat Viorel Pîrvan.

Potrivit expertului, proiectul prevede că executorii judecătorești vor avea acces la registrul bunurilor imobile în regim de tip real, însă nu stabilește norme primare care să reglementeze procedura și regulile de acces ale acestui regim. Totodată, la proiect nu au fost anexate avizele tuturor instituțiilor publice și recomandările care au parvenit de la societatea civilă.

Președinta CAPC, Galina Bostan, a menționat că analiza a fost efectuată în cadrul proiectului „Expertiza coruptibilității proiectelor actelor normative și legislative”, susținut financiar de Programul MATRA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău