Capacitățile și potențialul industriei electronice din Republica Moldova au fost evidențiate la un forum derulat la Chișinău

  • 21 Mai 15:06
Capacitățile și potențialul industriei electronice din Republica Moldova au fost evidențiate la un forum derulat la Chișinău

Reprezentanți ai industriei electronice din Rep. Moldova și de peste hotare, precum și factori de decizie s-au reunit la Chișinău, la a treia ediție a Forumului Electronic, pentru a evidenția capacitățile și potențialul industriei electronice naționale. Evenimentul vine să sublinieze deschiderea Rep. Moldova pentru cooperarea internațională în afaceri și creșterea prezenței sale în lanțul valoric global, susțin organzatorii, transmite Radio Chișinău.

Domeniul electronic este unul strategic pentru Rep. Moldova, iar potențialul țării în acest sector este imens, a transmis într-un mesaj video premierul Dorin Recean. El a subliniat că integrarea în Uniunea Europeană va facilita accesul la piețe noi, la tehnologii avansate și parteneriate, care vor contribui la dezvoltarea industriei electronice și la investiții în sector.

„Deja ne putem mândri cu succese concrete în diverse domenii, cum ar fi: mobilitatea electrică, contoarele inteligente și ingineria sistemelor incorporate. Aceste realizări sunt începutul, iar viitorul se arată optimist. Ne integrăm în lanțurile valorile globale din industria electronică. În acest scop am deschis IT Park-ul, inclusiv pentru activitățile de cercetare și dezvoltare, creând un mediu favorabil pentru inovație și colaborare internațională. Integrarea noastră în Uniunea Europeană, aduce beneficii semnificative sectorului electronic, facilitând accesul la noi piețe, tehnologii avansate și parteneriate valoroase. Suntem convinși că apropierea de standardele europene va impulsiona dezvoltarea industriei noastre și va aduce investiții importante în acest sector”, a spus Dorin Recean.

Industria electronică în Rep. Moldova include în prezent circa 13 mii de angajați în peste 210  de companii. Cifra de afaceri în sector a depășit 377 de milioane de euro și continuă să fie în creștere. Aflat la cea de-a treia ediție, Forumul vine să promoveze acest domeniu, care face parte din lanțul valoric global, a spus președintele Asociației Companiilor din Industria Electronică din Moldova, Vitalie Eșanu în calitate de organizator al evenimentului.

„Ce facem în prezent în domeniul electronic sunt idei noi, sunt noi investitori, noi manageri și foarte mult mă bucur că și eu în calitate de președinte al Asociației, începând de la 7 întreprinderi fondatoare, astăzi suntem peste 30 de membri. O să avem și mai mulți. Prin Forum promovăm electronica și asta este un îndemn foarte bun pentru tineret de a se implica în domeniul electronic. Mereu spun că dacă nu ar fi electronica, nu ar fi nici tehnologiile IT, pentru că ele toate sunt bazate pe electronică”, a precizat Vitalie Esanu.

Forumul Electronic este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și Guvernul Elveției, implementat de GIZ Moldova, în cadrul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău