Capacitatea comercială între sistemul energetic continental și cele ale R. Moldova și Ucrainei, majorat semnificativ

  • 29 Noiembrie 2023 09:12
Capacitatea comercială între sistemul energetic continental și cele ale R. Moldova și Ucrainei, majorat semnificativ

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, ENTSO-E, a anunțat majorarea cu 500 MW a limitei de capacitate pentru comerțul cu energie electrică din Europa Continentală către Ucraina și Moldova, până la 1.700 de MW, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.

Decizia a fost luată urmare a finalizării procesului de sincronizare a sistemelor energetice și pe baza simulărilor de securitate și stabilitate a sistemului.

„ENTSO-E salută noul nivel de cooperare dintre OST-urile din Europa continentală și Ukrenergo. Această dezvoltare nu numai că sporește securitatea energetică regională, dar promovează și o piață energetică mai integrată și mai eficientă. De asemenea, subliniază eforturile noastre continue de a asigura o rețea de energie electrică rezistentă și integrată și de a încuraja cooperarea între OST europeni”, a declarat președintele ENTSO-E Zbyněk Boldiš.

Sincronizarea de urgență a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu cel continental a fost realizată la 16 martie 2022.

„Sincronizarea sistemului energetic național cu cel continental, ENTSO-E, a fost de fapt evenimentul care a contribuit cel mai mult la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova, și nu diversificarea surselor de procurare a gazelor naturale. Aceasta ne-a permis să asigurăm stabilitatea sistemului atunci când Rusia a bombardat infrastructura energetică din Ucraina și să avansăm cu alte reforme majore, inclusiv cu impact pe termen lung”, spune ministrul Energiei, Victor Parlicov.

ENTSO-E, Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, este asociația pentru cooperarea operatorilor europeni de sisteme de transport (OST). Cei 39 de OTS-uri membri, reprezentând 35 de țări, sunt responsabili pentru funcționarea sigură și coordonată a sistemului de energie electrică din Europa, cea mai mare rețea electrică interconectată din lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,03 m/s
Tue
7
Wed
5
Thu
2
Fri
2
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău