Cantitatea de iod din sarea alimentară va fi majorată, a anunțat ANSP
-
30 Decembrie 2022 13:41
Cantitatea de iod din sarea alimentară va fi majorată. De asemenea, la fabricarea produselor de panificație, dar și a altor produse pentru organizarea alimentației în instituțiile de învățământ general, cele medico-sanitare, unitățile Armatei Naționale, instituțiile penitenciare, centrele de plasament, cele comunitare de reabilitare și aziluri, va fi utilizată doar sarea alimentară iodată, comunică MOLDPRES.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, acțiunile vor fi întreprinse în scopul consolidării măsurilor de prevenire a deficitului de iod în rândul populației și vin să se conformeze modificărilor operate în Hotărârea de Guvern nr. 596/2011, scrie sursa citată.
Astfel, pentru aportul alimentar suficient de iod a fost sporită cantitatea acestuia în sarea destinată comercializării sau utilizării în industria alimentară. Respectiv, un kilogram de sare va trebui să conțină de la 25 până la 40 mg de iod. Menționăm că aportul insuficient de iod este asociat cu o serie de patologii, precum afecțiuni neurologice, endocrine.
O altă prevedere constă în permiterea reambalării sării iodate de către operatorii din domeniul alimentar cu respectarea unor condiții clar stabilite pentru menținerea concentrației de iod.
De asemenea, s-a decis ca la fabricarea produselor de panificație, dar și a altor produse pentru organizarea alimentației în instituțiile de învățământ general, cele medico-sanitare, unitățile Armatei Naționale, instituțiile penitenciare, centrele de plasament, cele comunitare de reabilitare și aziluri, să fie utilizată doar sarea alimentară iodată.
În același timp, în scopul reducerii consumului de sare s-a decis ca începând cu 1 iunie 2023, 100 de grame de produs va trebui să conțină cel mult 1,5 grame de sare.
Totodată, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vor supraveghea comercializarea sării alimentare iodate, vor monitoriza respectarea concentrației de iod stabilite în sarea alimentară iodată plasată pe piață, inclusiv la nivel de întreprinderi care efectuează reambalarea, iar ANSP va asigura monitorizarea și evaluarea consumului de sare iodată de către diferite categorii de consumatori, inclusiv în cadrul studiilor asupra populației.