Cannes 2021: Un scurtmetraj românesc, premiat în secțiunea Cinefondation

  • 16 Iulie 2021 17:02
Cannes 2021: Un scurtmetraj românesc, premiat în secțiunea Cinefondation

Scurtmetrajul românesc „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, regizat de Carina-Gabriela Dașoveanu, studentă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, a obținut joi premiul al treilea în secțiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes, potrivit paginii oficiale a evenimentului, scrie AGERPRES.

Premiul întâi a revenit peliculei ''L'Enfant Salamandre'' (The Salamander Child), în regia lui Théo Degen, de la INSAS, Belgia. Scurtmetrajul ''Cicada'', realizat de Yoon Daewoen, de la Universitatea Națională de Arte din Coreea de Sud, a fost recompensat cu premiul al doilea. Premiul al treilea a fost acordat ex-aequo filmelor ''Prin oraș circulă scurte povești de dragoste", regizat de Carina-Gabriela Dașoveanu, și ''Cantareira'', în regia lui Rodrigo Ribeyro, de la Academia Internațională de Cinema din Brazilia.

Scurtmetrajul spune povestea lui Lili, o taximetristă în vârstă de 36 de ani, care încearcă să-și salveze căsnicia cu Dani, un pescar amator. Din distribuție fac parte Ilinca Hărnuț, Andi Vasluianu, Cătălina Mihai, Ion Arcudeanu, Alina Florescu, Andrei Ivan.

Juriul secțiunii Cinefondation și de scurtmetraje a fost alcătuit din șase cineaști: Kaouther Ben Hania (regizoare, scenaristă - Tunisia), Tuva Novotny (regizoare, scenaristă, actriță - Suedia), Alice Winocour (regizoare, scenaristă - Franța), Sameh Alaa (regizor, producător, scenarist - Egipt), Carlos Muguiro (cineast, profesor universitar - Spania) și Nicolas Pariser (regizor, scenarist - Franța).

În secțiunea Cinefondation, ajunsă la cea de-a 24-a ediție, au concurat 17 filme realizate de studenți ai unor școli de film, selectate din 1.835 de propuneri provenind de la 490 de școli de film din toată lumea.

Festivalul de la Cannes alocă granturi de 15.000 de euro pentru premiul întâi, 11.250 de euro pentru premiul al doilea și 7.500 de euro pentru cel de-al treilea premiu.

Cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se desfășoară în perioada 6-17 iulie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău