Candu a publicat raportul Kroll. Numele lui Shor în document

  • 05 Mai 2015 13:04
Candu a publicat raportul Kroll. Numele lui Shor în document

Președintele parlamentului de la Chișinău a publicat pe blogul său raportul companiei americane Kroll, care a verificat presupusele tranzacții dubioase de la trei bănci, care depășesc cifra de 13 miliarde de lei.

Practic singurul nume care ar sta în spatele acestei afaceri, potrivit Kroll este controversatul om de afaceri Ilan Shor, care a deținut timp de jumătate de an funcția de președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, implicată ăn acest scandal.

Compania Kroll a investigat timp de câteva luni acest caz, iar ulterior a elaborat un raport preliminar care însă nu a fost făcut public, autoritățile făcând trimitere la interdicția impusă de companie. Totuși, Andrian Candu a decis să-l publice.

Rezultatele investigațiilor preliminare ale companiei Kroll indică faptul că în anii 2012-2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci, iar, ulterior,  pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor a fost maximizat volumul de credite acordate.

Conform datelor Kroll, mai mulți factori sugerează faptul că Ilan Shor și oamenii asociați lui au jucat un rol integral în această activitate ceea ce sugerează că el a fost unul, dacă nu și singurul beneficiar al acestor tranzacții. În raport figurează numele a zeci de companii care ar aparține grupului Shor sau ar avea legătură cu acesta.

Aceste tranzacții la care entitățile din grupul Shor au fost părți, în ultimă înstanță au contribuit la colapsul băncilor la sfârșitul anului 2014, cu o valoare insumată estimată la 18 miliarde de lei dintre care 4,7 miliarde se referă la viitoare dobânzi, potrivit Kroll.

Presupusele tranzacți idubioase de la cele trei bănci au provocat un adevărat scandal la începutul acestui an. Majoritatea acestora au avut loc în a doua jumătate a lunii noiembrie 2014, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare. La începutul acestui an leul moldovenesc s-a devalorizat brusc, cu aproximativ 30% față de euro și dolar creând panică în societate, ceea ce a dus și la majorarea prețurilor. Parlamentul a a constituit o comisie de anchetă, iar un viceguvernator al Băncii Naționale și șeful unei instituții care supraveghează piața financiară au fost demiși.

Ilan Shor este un contriversat om de afaceri în vârstă de 28 de ani, născut în Israel. Deține mai multe afaceri în Republica Moldova inclusive magazine de tip duty-free, o companie de asigurări, o companie aeriană și altele. În aprilie-octombrie 2014 a fost președintele Consiliului de administrație al Băncii de Economii, fiind propus de o companie din Rusia care a procurat un pachet important de acțiuni. De asemenea, el este administratorul Aeroportului Chișinău, concesionat în 2013 unei alte companii din Rusia. Ilan Shor a fost în vizorul opiniei publice în 2010 după ce a închiriat  sediul Palatului Republicii unde atunci se desfășurau ședințele parlamentului, pentru a-și celebra nunta cu o cunoscută interpret din Rusia – Jasmin.

Vezi aici raportul Kroll.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău