Candidatul USB vrea să edifice în Capitală platforme subterane de colectare a deșeurilor

  • 17 Octombrie 2019 11:11
Candidatul USB vrea să edifice în Capitală platforme subterane de colectare a deșeurilor

În municipiul Chișinău urmează să fie instalate platforme subterane pentru colectarea deșeurilor, astfel fiind posibil să fie evitat mirosul neplăcut, dar și mizeria. Mai mult, odată cu instalarea platformelor respective, va fi promovată colectarea separată a deșeurilor, acestea fiind constituite din câteva coșuri: pentru sticlă, hârtie, plastic și deșeuri menajere. Cu această promisiune vine candidatul Partidului Uniunea Salvați Basarabia la funcția de primar al capitalei, Valeriu Munteanu.

Într-o conferință de presă la IPN, concurentul electoral a declarat că a văzut cum se implementează un astfel de proiect în orașele din România. Inspirat din aceste exemple, a promovat un astfel de proiect când a deținut funcția de ministru al mediului, în perioada anilor 2015-2017. Ulterior, s-a propus ca din fondul Ecologic să fie alocate surse financiare pentru construcția a zece platforme subterane, câte două în fiecare sector. S-au alocat banii, iar până la sfârșitul anului 2017 platformele urmau să fie date în exploatare. Astăzi, în octombrie 2019, lucrurile au încremenit, iar cele zece platforme sunt construite, dar stau la depozitul antreprenorului selectat de municipalitate.

„Din cauza inactivității celor de la Ministerul Mediului și celor de la Primăria Chișinău, proiectul nu a mers mai departe. Conform proiectului pe care l-am conceput și dat municipalității, urma ca în 2017 să avem zece astfel de platforme, să popularizăm această practică, să educăm cetățenii pe paza acestui proiect pozitiv. Totodată, conform proiectului, urma ca an de an să fie amplasate minimum 25 de astfel de platforme”, a menționat candidatul.

Valeriu Munteanu spune că acesta nu este unicul proiect inițiat pe vremea când era ministru. Potrivit lui, atunci când a plecat din funcție, a lăsat un proiect de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc, însă și acest proiect a fost conservat. De asemenea, în calitate de ministru a promovat alocarea surselor financiare pentru instalarea coșurilor de gunoi în capitală, precum pentru instalarea platformelor de deșeuri cu containere separate pentru hârtie, sticlă și gunoi menajer. Însă, scopul așa și nu a fost atins.

„Eu mă angajez în acest sens, că atunci când voi deveni primar al municipiului Chișinău, până la sfârșitul anului, indiferent că va trebui să lucrez și zi, și noapte, să fie amplasate cele zece platforme subterane. Iar în fiecare an vom instala minimum 25 de astfel de platforme subterane din bani municipali. Evident că vom munci ca să găsim și bani din afară că înlocuim acele platforme pe care le avem, mai ales în curți”, a mai declarat Valeriu Munteanu.


 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău