Candidații neafiliați trebuie să colecteze peste cinci mii de semnături pentru a fi înregistrați în cursa electorală pentru funcția de primar al mun. Bălți

  • 03 Octombrie 2021 10:22
Candidații neafiliați trebuie să colecteze peste cinci mii de semnături pentru a fi înregistrați în cursa electorală pentru funcția de primar al mun. Bălți

Candidații neafiliați trebuie să colecteze peste cinci mii de semnături în susținerea lor timp de mai puțin de trei săptămâni pentru a fi înregistrați în cursa electorală pentru funcția de primar al mun. Bălți.

Conform legislației electorale, persoana care intenționează să participe la alegerile pentru funcția de primar în calitate de candidat independent trebuie să fie susținută de 5 la sută din numărul alegătorilor de circumscripție. În aceste condiții, având în vedere că în mun. Bălți sunt 102360 de votanți conform Registrului de stat al alegătorilor, ”independenții” trebuie să adune mai mult de cinci mii de semnături.

Fosta deputată a Platformei Demnitate și Adevăr Arina Spătaru care intenționează să candideze la alegerile din Bălți consideră inechitabilă legislația în raport cu candidații independenți.

„Legislația noastră este mama vitregă a candidaților  neafiliați politic. 5500 de semnături timp de 20 zile este condiția în care voi putea deveni candidatul vostru și nu candidatul, care satisfacere mofturile liderilor de partid sau ale unui grup restrâns de profitori”, a scris pe pagina sa Facebook fosta membră a Platformei DA.

Până acum și-a mai anunțat intenția de a candida la funcția de primar al mun. Bălți, la alegerile locale noi din 21 noiembrie, deputatul PAS Boris Marcoci. PSRM și PCRM și-au înregistrat deja blocul electoral (BCS) și la alegerile locale noi. Socialiștii l-au propus pe Alexandr Nesterovschi, dar o decizie finală urmează să fie luată în cadrul BCS.

În același timp, nu este clar cine va fi candidatul formațiunii Partidul Nostru condus de fostul primar de Bălți Renato Usatîi. Cel mai probabil, acesta va fi viceprimarul Nicolai Grigorișin, unul dintre apropiații lui Renato Usatîi.

Amintim că alegerile locale noi în mun. Bălți au loc după ce Renato Usatîi, a demisionat ca urmare a faptului că partidul său a înregistrat un scor slab la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie și nu a acces în Parlament.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău