Candidații la funcția de membru al Consiliului de supraveghere și dezvoltare al companiei „Teleradio-Moldova”, aprobați în cadrul Comisiei parlamentare de profil

  • 21 Noiembrie 2021 19:20
Candidații la funcția de membru al Consiliului de supraveghere și dezvoltare al companiei „Teleradio-Moldova”, aprobați în cadrul Comisiei parlamentare de profil

Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a audiat și a aprobat candidații la funcția de membru al Consiliului de supraveghere și dezvoltare al furnizorului public național de servicii media, „Teleradio-Moldova”. Este vorba de: Arcadie Gherasim, Sergiu Stanciu, Corneliu Popovici, Aurelian Dănilă, Loretta Handrabura, Cristian Jardan, Irina Mațenco.

Parlamentul precizează că au fost recepționate 14 dosare. Până la momentul audierilor, două persoane și-au retras candidatura, astfel încât Comisia a selectat șapte din cei 12 candidați, pe care îi va propune plenului Parlamentului pentru numirea în calitate de membri ai Consiliului de supraveghere și dezvoltare.

Amintim că, recent majoritatea parlamentară a efectuat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale prin care membrii Consiliului de supraveghere și dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM) sunt aleși de Legislativ și nu de Consiliul Audiovizualului.

Potrivit noilor prevederi, care, de fapt, readuc TRM sub control parlamentar, Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei este constituit din 7 membri: trei propuși de Parlament, câte unul de la Președinție și Guvern, precum și doi din partea societății civile.

Noile modificări mai prevăd și posibilitatea demiterii membrilor Consiliului Audiovizualului odată cu respingerea raportului anual de activitate, ceea ce s-a și întâmplat la 11 noiembrie.
Proiectul a provocat anterior dezbateri. Reprezentanții unor instituții media au exprimat îngrijorări că prevederile proiectului vor permite subordonarea audiovizualului și instituțiilor de control factorului politic. Și Blocul comuniștilor și socialiștilor, dar și Consiliul Audiovizualului au criticat proiectul. De asemenea, un grup de ONG-uri din domeniul media și-a exprimat dezacordul față de unele prevederi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău