Când vor fi finalizate lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Subiectul a fost discutat de conducerea ANRE și reprezentanții „Transgaz” România

  • 13 Martie 12:48
Când vor fi finalizate lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Subiectul a fost discutat de conducerea ANRE și reprezentanții „Transgaz” România

În perioada 12-13 martie curent, conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică s-a întâlnit cu reprezentanții Societății Naționale de Transport Gaze Naturale „TRANSGAZ” SA, România pentru a discuta progresele înregistrate în realizarea proiectului investițional privind construcția conductei de transport al gazelor naturale Ungheni-Chișinău.

„În cadrul discuțiilor părțile au constat un grad avansat în implementarea proiectului. Directorul general ANRE, Veaceslav Untila a apreciat înalt eforturile depuse privind realizarea lucrărilor în termenele stabilite și a măsurilor întreprinse de partenerii români la sfârșitul anului 2019, pentru pregătirea sistemului de transport a gazelor naturale de a funcționa în regim revers și asigurarea în caz de necesitate a Republicii Moldova cu gaze naturale prin conducta transbalcanică”, potrivit unui comunicat al ANRE.

La rândul său, directorul general al „TRANSGAZ” SA, Ion Sterian a dat asigurări că lucrările de construcție urmează a fi finalizate către sfârșitul lunii mai curent. Totodată, partea română a informat despre existența unor dificultăți legate de livrarea unor echipamente tehnice de la producători italieni, care în situația actuală de criză ar putea genera anumite întârzieri.

Un alt subiect abordat de partenerii români se referă la anumite prevederi ale legislației privind recuperarea investițiilor realizate. În acest scop, reprezentanții „TRANSGAZ” SA au relatat despre cooperarea cu un expert internațional contractat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru elaborarea propunerilor de modificare a legislației, bazând-se pe cele mai bune practici europene.

„În acest context, conducerea ANRE au dat asigurări că Agenția va acorda suportul și expertiza necesară pentru elaborarea unui cadru juridic corespunzător, care va contribui la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova”, se mai menționează în comunicatul ANRE. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11
Nori împrăștiați
Umiditate:71 %
Vint:2,6 m/s
Wed
13
Thu
16
Fri
21
Sat
21
Sun
19

Curs oficial BNM 02 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4695 -0.1356
USD 17.5346 -0.0776
RON 4.0190 -0.0275
UAH 0.6542 -0.0015
RUB 0.2518 0.0023
Arhivă Radio Chișinău