Când va începe implementarea noii politici pentru țările Parteneriatului Estic
-
19 Iunie 2020 09:47
Noua politică pentru țările Parteneriatului Estic, anunțată în martie de Uniunea Europeană, urmează a fi aprobată în cadrul Summitului PaE, la care vor participa șefi de stat și de guverne. În a doua jumătate a anului, după negocieri ulterioare cu părțile interesate cheie, Comisia și Serviciul European pentru Relații Externe vor propune o listă a sarcinilor realiste și a rezultatelor preconizate ale cooperării. Valoarea specifică a investițiilor va fi cunoscută după aprobarea Programului de finanțare multianual al UE, transmite IPN.
Programul actual de Parteneriat Estic „20 de rezultate până în 2020” se apropie de final și este necesară dezvoltarea noilor principii de colaborare. Începând cu luna iunie a anului trecut, Comisia Europeană a organizat consultări publice cu reprezentanții societății civile, guvernelor, mediului de afaceri și mass-media din țările Parteneriatului Estic pentru a formula împreună obiective politice pe termen lung. Ca urmare a acestor consultări a fost stabilit în comun proiectul noii politici a Parteneriatului Estic.
În noua politică sunt identificate cinci domenii principale care vor ajuta parteneriatele să răspundă mai bine provocărilor timpului și să se concentreze mai mult asupra cetățenilor obișnuiți. Este vorba despre economie durabilă; asigurarea statului de drept și a securității; protecția mediului și a climei; transformarea digitală și societate incluzivă.
În politica nouă, mediul și digitalizarea au devenit domenii prioritare. De asemenea, această politică va promova egalitatea de gen, crearea locurilor de muncă și oportunități economice, în special pentru tineri. Unul dintre domeniile-cheie ale politicii este sporirea durabilității. În practică, aceasta înseamnă sprijinirea reformelor pentru modernizarea economiei, dezvoltarea democrației, a societății civile și protejarea mediului.
În sfera economică, UE propune aprofundarea integrării economice, precum și creșterea volumului comerțului, care aproape s-a dublat în ultimul deceniu. UE va continua să sprijine punerea în aplicare a Acordului de Liber Schimb (DCFTA) cu Ucraina, Georgia și Moldova, precum și să extindă cooperarea cu țări din afara DCFTA, de exemplu, prin acorduri industriale.
UE va investi în transformarea digitală a țărilor partenere și în integrarea lor în piața Digitală Unică a UE. Printre cele mai așteptate rezultate în acest domeniu se numără reducerea prețurilor de roaming, extinderea infrastructurii în bandă largă și accesul la internet, sisteme electronice de gestionare convenabile.
UE și guvernele țărilor partenere vor continua lucrul în comun pentru combaterea corupției, pentru a asigura independența și imparțialitatea sistemului de justiție, cât și pentru a îmbunătăți guvernarea publică.
Uniunea Europeană a elaborat o strategie de combatere a dezinformării orientate împotriva valorilor europene. Va exista mai multă comunicare cu privire la rezultatele pozitive ale cooperării dintre UE și țările partenere, lucrul cu tinerii și programe de formare pentru combaterea amenințărilor hibride.
De asemenea, UE va oferi sprijin țărilor partenere în domeniul sănătății – să modernizeze facilitățile medicale, să introducă sisteme electronice, să antreneze personalul medical și să facă asistența medicală accesibilă tuturor. Acest lucru va ajuta la tratarea mai eficientă a bolilor infecțioase și non-infecțioase, inclusiv COVID-19.