Când va fi ales noul președinte al Curții Constituționale

  • 17 August 2019 16:17
Când va fi ales noul președinte al Curții Constituționale

Noul președinte al Curții Constituționale (CC) va fi ales luni, 19 august. Anunțul a fost făcut de instanță după ce magistrații din noua componență au depus jurământul în fața Parlamentului și a președintelui țării.

Potrivit bizlaw.md, Legea cu privire la Curtea Constituțională prevede că președintele instanței este ales prin vot secret de către judecătorii Curții, pentru un termen de trei ani. Toți cei șase magistrați pot pretinde la această funcție, însă dacă în primul tur nimeni nu obține majoritatea voturilor, se va organiza turul doi.

Dacă în cel de-al doilea tur de scrutin candidații întrunesc același număr de voturi, președintele va fi ales prin tragerea la sorți între candidați. Totodată, Curtea Constituțională alege un judecător care va exercita funcțiile Președintelui în timpul absenței acestuia.

Amintim că noii membri ai CC sunt  Domnica Manole și Vladimir Țurcan din partea Legislativului,  Eduard Ababei și Serghei Țurcan din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Liuba Șova și Nicolae Roșca, numiți de către Guvern.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău