Când se va întruni în ședința de constituire noul Parlament, potrivit legislației
-
14 Iulie 2021 10:16
În conformitate cu Articolul 63 din CONSTITUȚIE, Legislativul nou-ales se va întruni în ședința de constituire, la convocarea Președintelui Republicii Moldova, în cel mult 30 de zile de la alegeri. Din data ședinței de constituire, Parlamentul se va considera legal constituit, informează Serviciul depresă al Parlamentului.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, ședința de constituire a Parlamentului nou-ales este prezidată de cel mai în vârstă deputat.
Președintele ședinței oferă cuvânt Președintelui Curții Constituționale pentru prezentarea raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși.
În termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului se constituie fracțiunile parlamentare. Acestea funcționează în baza regulamentului propriu. Fracțiunile parlamentare sunt alcătuite din cel puțin 5 deputați aleși.
După constituirea legală a Parlamentului se alege Președintele Parlamentului, vicepreședinții și se formează Biroul permanent al Parlamentului. Pentru efectuarea alegerii Președintelui Parlamentului, Legislativul, la propunerea fracțiunilor parlamentare, instituie o comisie. Președintele Parlamentului se alege pe durata mandatului Parlamentului, prin vot secret.
Vicepreședinții Parlamentului se aleg la propunerea Președintelui Parlamentului, după consultarea fracțiunilor parlamentare, prin vot deschis, cu votul majorității deputaților aleși.
Biroul permanent al Parlamentului este organul de lucru al acestuia și se formează, ținându-se seama de reprezentarea proporțională a fracțiunilor în Parlament. Din el fac parte, din oficiu, Președintele Parlamentului și vicepreședinții.
Președinții, vicepreședinții, secretarii, membrii și membrii supleanți ai comisiilor permanente se aleg de Parlament cu votul majorității deputaților aleși. Componența nominală a comisiilor permanente se stabilește ținându-se cont de reprezentarea proporțională a fracțiunilor în Parlament.
Structura, organizarea și funcționarea Parlamentului se stabilesc prin REGULAMENTUL PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA.
Pe 11 iulie 2021, în Republica Moldova au avut loc alegeri anticipate în Parlamentul țării. Potrivit articolului 122 din CODUL ELECTORAL, în termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație, Curtea Constituțională urmează să confirme sau infirme legalitatea alegerilor.
Amintim că Parlamentul de Legislatura a X-a a fost ales la 24 februarie 2019, ședința de constituire a avut loc pe 21 martie 2019, iar Președintele și vicepreședinții Parlamentului au fost aleși pe 8 iunie 2019, în aceeași zi fiind investit prim-ministrul și membrii Guvernului.