Cancelarul Olaf Scholz cere Rusiei ''pași fără echivoc'' către o dezescaladare în Ucraina

  • 17 Ianuarie 2022 19:48
Cancelarul Olaf Scholz cere Rusiei ''pași fără echivoc'' către o dezescaladare în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat luni Rusia la "pași fără echivoc" către o dezescaladare la frontiera cu Ucraina, după întâlnirea cu șeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, în cadrul primei sale vizite la Madrid de la preluarea mandatului, relatează EFE, potrivit Agerpres.

"Este foarte important să vedem pași fără echivoc din partea Rusiei către o dezescaladare", a subliniat cancelarul german în cursul unei conferințe de presă comune cu Sanchez după întâlnirea de la Palatul Moncloa.

Scholz a atras atenția asupra gravității situației, ce reprezintă un "pericol pentru suveranitatea Ucrainei", astfel încât este necesar să "facem tot posibilul" pentru a evita o intervenție militară.

"Inviolabilitatea frontierelor este ceva ce trebuie să respectăm", a subliniat cancelarul german, care a avertizat că mesajul clar al Germaniei este că "orice amenințare la adresa integrității Ucrainei va avea un cost ridicat".

În aceeași ordine de idei, cancelarul a insistat asupra faptului că "orice agresiune militară va avea grave consecințe politice și economice", și a subliniat importanța "de a face tot posibilul pentru a nu se ajunge aici".

Scholz a apreciat că există "o serie întreagă de formate" pentru a dialoga cu Rusia și a menționat importanța reactivării "formatului Normandia" împreună cu alte țări, precum Franța, pentru a contribui la dezescaladare.

La rândul său, premierul Sanchez a subscris afirmațiilor omologului său german și a lansat un "apel la detensionare", precum și la "respectarea frontierelor" și "integrității teritoriale" a Ucrainei.

De asemenea, el a fost de acord cu Scholz asupra importanței recunoașterii tuturor forumurilor de dialog aflate în curs de desfășurare pentru a reduce tensiunile.

Înaintea cancelarului german, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, avertizase Rusia că va plăti un "cost ridicat" dacă va invada Ucraina, menționând că Berlinul se angajează să facă tot posibilul pentru a rezolva prin mijloace diplomatice tensiunile reînnoite cu Rusia asupra Ucrainei.

Într-o conferință de presă susținută la Kiev, unde se află luni în vizită, Annalena Baerbock și-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei - într-un moment în care temerile privind un posibil atac rusesc împotriva acestei țări sunt în creștere -, subliniind că negocierile diplomatice, inclusiv prin 'formatul Normandia", care reunește Germania, Franța, Ucraina și Rusia, continuă să fie cea mai bună modalitate de a reduce tensiunile.

"Împreună cu ministrul de externe (francez) Jean-Yves Le Drian, vom face tot posibilul pentru a relansa 'Formatul Normandia'", a declarat Baerbock, care a anunțat o viitoare vizită cu omologul său francez în Ucraina, în care vor vizita zona de conflict din estul țării.

Vizita lui Scholz la Madrid are loc la doar o lună de când i-a luat locul Angelei Merkel și este și prima întrevedere cu caracter bilateral între Sanchez și Scholz, deși cei doi s-au mai întâlnit la ultimul Consiliu European desfășurat la Bruxelles.

Evoluția pandemiei, pregătirile pentru summitul NATO care va avea loc în iunie la Madrid, politica energetică comunitară, reforma regulilor fiscale ale UE, pactul european privind migrația și amenințarea pe care o reprezintă Rusia pentru Ucraina au fost alte subiecte abordate cu ocazia acestei întâlniri bilaterale.

Referitor la summitul NATO de la Madrid, la care aliații vor prezenta un nou proiect strategic, Scholz a asigurat că "Germania va contribui maximal la succesul" acestei reuniuni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău