Cancelarul german Angela Merkel face o vizită oficială în China

  • 24 Mai 2018 08:39
Cancelarul german Angela Merkel face o vizită oficială în China

La scurt timp după ce s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin, la Soci, cancelarul german, Angela Merkel, face o vizită oficială în China.

E de așteptat să discute doamna Merkel cu oficialii chinezi atât despre soarta acordului internațional cu Iranul, cât și despre vitorul relațiilor germano-chineze în contextul diferendului comercial cu Statele Unite. 

În marja deplasării cancelarului Angela Merkel la Beijing voci cu greutate din mediul de afaceri german au semnalizat un interes deosebit pentru această reuniune.

De pildă, șeful Camerei de Comerț și Industrie din Germania, Achim Dercks, care i-a sugerat doamnei Merkel să insiste pe lângă conducerea comunistă de la Beijing pentru o deschidere mai largă a pieței chineze, astfel încât companiile germane să se bucure de acces la licitațiile publice la fel ca firmele chineze.

Fapt este că șefa guvernului de la Berlin vizitează China într-un moment deosebit de dificil din perspectivă comercială, pe fondul diferendului cu Statele Unite care amenință cu impunerea de taxe vamale la importurile de oțel și aluminiu. Deși respinge abordarea abruptă a lui Trump în conflictul comercial, Angela Merkel împărtășește totuși îngrijorările privind limitarea accesului pe piața chineză, transferul de tehnologie și încălcarea sistematică a drepturilor de autor în China.   

Pe fondul practicilor comerciale controversate ale chinezilor sau al intruziunii masive a conducerii comuniste în sfera privată a cetățenilor chinezi, analiștii germani se întreabă însă, nu fără îngrijorare, cât de recomandabilă este consolidarea parteneriatului cu Beijingul. Nu cumva, atenționează aceștea, din dorința de a-l contracara pe Trump, Germania să cadă pradă unor seducții periculoase.   

Experții germani în securitate evocă, la rândul lor, o prezență tot mai agresivă a serviciilor secrete chineze în Germania și riscul reprezentat de creșterea fulminantă a numărului de companii germane preluate de investitori chinezi, al căror scop ar fi de fapt însușirea know-how german. De altfel, plagierea invențiilor germane de către chinezi irită tot mai mult oamenii de afaceri din Republica Federală.

Este, așadar, foarte probabil ca vizita cancelarului să nu se concentreze pe crearea unei noi alianțe de liber schimb și pe elaborarea unei strategii comune de apărare împotriva politicii de sancțiune a președintelui american Donald Trump, ci pe depășirea problemelor existente cu China, care în ultimii doi ani a fost cel mai important partener comercial al Republicii Federale, volumul schimburilor comerciale atingând un nivel record de 186 de miliarde de euro.

Să amintim aici și că o treime din profitul marelui constructor german de automobile Volkswagen este obținut în China.

Pe măsură ce sporesc neînțelegerile comerciale cu SUA, crește și presiunea asupra guvernului german de a înlesni afacerile firmelor germane pe piața chineză. 

Un alt subiect sensibil pentru concelarul german privește acordul internațional cu Iranul. Rămâne de văzut cât de clar își va asuma la acest capitol doamna Merkel poziționarea alături de China și Rusia împotriva principalului aliat occidental, Statele Unite.   

Există pericolul apariției unei echidistanțe față de America și China, deși America ne este mai dragă - a declarat un oficial german citat de cotidianul Die Welt.

În pofida atenționărilor din trecut, formulate de Germania la adresa Chinei din cauza a ceea ce Guvernul Federal consideră a fi încălcările drepturile omului și a suprimării societății civile, Berlinul și Beijingul apără, oarecum paradoxal, poziții comune atât în ceea ce privește acordul climatic de la Paris, denunțat de Trump, cât și asumarea fără rezerve a comerțului multilateral și a combaterii protecționismului.

În atare situație, unii comentatori se așteaptă ca Angela Merkel să semnalizeze deschidere față de China, evitând în schimb să se lase instrumentalizată în disputa între Beijing și Washington. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău