Cancelarul german a cerut UE și SUA să facă mai mult pentru a ajuta Kievul împotriva agresiunii ruse

  • 08 Februarie 14:30
Cancelarul german a cerut UE și SUA să facă mai mult pentru a ajuta Kievul împotriva agresiunii ruse

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut joi Statelor Unite și Uniunii Europene să "facă mai mult" pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva războiului de agresiune rus, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Șeful guvernului german a făcut aceste declarații înainte de a pleca spre Washington, unde urmează să se întâlnească vineri cu președintele american Joe Biden.

"Trebuie să găsim o modalitate pentru a face mai mult împreună", le-a spus el jurnaliștilor pe aeroportul din Berlin, apreciind drept "insuficient" ajutorul decis până acum și în condițiile în care un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev este blocat de câteva luni în Congresul SUA.

Uniunea Europeană a aprobat recent, nu fără dificultăți, un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro până în 2027 pentru Ucraina, după ce Ungaria a renunțat să se mai opună.

"A sosit momentul în care trebuie să facem ceea ce este necesar, și anume să dăm împreună Ucrainei posibilitatea de a se apăra și, în același timp, să transmitem un semnal clar președintelui rus (Vladimir Putin): că nu trebuie să mizeze pe faptul că sprijinul nostru este în scădere", a subliniat liderul german.

"Mesajul pe care trebuie să-l transmitem împreună în zilele și săptămânile următoare este că (sprijinul nostru) va dura atât timp cât va fi necesar și că va fi suficient de important" pentru a permite Kievului să răspundă, a insistat Scholz.

Germania, al doilea cel mai important contribuitor la ajutorul acordat Ucrainei după Statele Unite, a dublat practic bugetul pentru sprijinul său militar, la peste 7 miliarde de euro în acest an, iar cancelarul Scholz continuă să-i îndemne pe partenerii săi europeni să-și intensifice eforturile, subliniind că țara sa nu poate duce totul pe umerii săi.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a insistat miercuri ca Uniunea Europeană să crească rapid livrările de obuze de artilerie, indispensabile Kievului pentru a contracara atacurile ruse, în timpul unei vizite la Kiev a șefului diplomației UE, Josep Borell.

El a deplâns, de asemenea, situația "confuză" din SUA, unde Congresul nu reușește de mai multe luni să voteze o nouă tranșă de ajutor crucial pentru Kiev în fața invaziei ruse. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
32,74
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Sat
32
Sun
31
Mon
32
Tue
34
Wed
30
Arhivă Radio Chișinău