Cancelarul Austriei a cerut eliberarea unui jurnalist austriac arestat în Turcia

  • 12 Decembrie 2018 20:05
Cancelarul Austriei a cerut eliberarea unui jurnalist austriac arestat în Turcia

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a cerut miercuri eliberarea jurnalistului austriac Max Zirngast, apropiat de extrema stângă, arestat în septembrie în Turcia după ce a semnat articole considerate ostile președintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

„Vrem o procedură conformă cu statul de drept și asta înseamnă, după părerea mea, eliberarea imediată', a declarat Kurz pentru presă la Viena.

'Sunt prea mulți oameni încarcerați în mod greșit în Turcia și asta este inacceptabil', a subliniat cancelarul, a cărui țară deține până la sfârșitul lunii decembrie președinția prin rotație a Uniunii Europene.

Stabilit în Turcia de trei ani și colaborator al mai multor publicații internaționale, printre care revista de extremă stânga în limba germană Re:volt magazine, Max Zirngast, 29 de ani, a fost arestat pe 11 septembrie la Ankara.

Avocatul său, Murat Yilmaz, a declarat marți pentru postul de radio public austriac ORF că acuzațiile nu i-au fost încă transmise până în acest moment.

Într-un articol publicat luna trecută de cotidianul Washington Post, Max Zirngast a declarat că a fost interogat în legătură cu un articol apărut în revista americană Jacobin, în care, potrivit anchetatorilor, l-ar fi 'insultat' pe Erdogan, un delict în Turcia.

Yilmaz a respins orice acțiune ilegală a clientului său și a afirmat că autoritățile turce nu au niciun element concret pe care să i-l reproșeze lui Zirngast. 'Altfel, de mult ei l-ar fi comunicat Vienei', a spus el pentru ORF.

Mai multe voci, inclusiv cea a Clubului de presă austriac, au acuzat recent guvernul condus de Sebastian Kurz de 'lipsă de acțiune' în acest dosar.

Potrivit informațiilor apărute în presa austriacă, însă neconfirmate de Ministerul Afacerilor Externe de la Viena, alți patru cetățeni austrieci sunt în prezent reținuți în Turcia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău