Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, și-a anunțat demisia

  • 10 Octombrie 2021 08:30
Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, și-a anunțat demisia

Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, suspectat că ar fi implicat într-o afacere de corupție, și-a anunțat demisia sâmbătă seara, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Vreau să mă retrag pentru a pune capăt blocajului, a evita haosul și a asigura stabilitatea", a declarat el reporterilor din Viena, potrivit Reuters.

Kurz a indicat totodată că-l propune pe ministrul de externe Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră, drept succesor al său.

De la anunțarea miercuri de către parchet a deschiderii unei anchete care-l vizează în urma unor acuzații de corupție, Kurz a fost presat să se retragă.

Liderul în vârstă de 35 de ani refuzase până acum acest gest, denunțând acuzațiile drept "fabricate", însă Verzii, partenerii juniori ai conservatorilor la guvernare, și-au intensificat în ultimele zile criticile la adresa sa.

Se crede că Sebastian Kurz a folosit în trecut fonduri guvernamentale pentru a-și asigura o acoperire media favorabilă.

Potrivit acuzațiilor, între 2016 și 2018, articole elogioase și sondaje de opinie "parțial manipulate" au fost publicate în schimbul achiziționării de spațiu publicitar de către Ministerul Finanțelor, condus la acea vreme de către conservatori.

Kurz și alți nouă suspecți, precum și trei organizații, sunt cercetați pentru diverse infracțiuni legate de acest caz. Au fost efectuate percheziții, în special la sediul Partidului conservator ÖVP și la cancelarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău