Cancelarul austriac Alexander Schallenberg anunță că va renunța la funcție după desemnarea liderului partidului său

  • 02 Decembrie 2021 20:00
Cancelarul austriac Alexander Schallenberg anunță că va renunța la funcție după desemnarea liderului partidului său

Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a anunțat joi că va demisiona de îndată ce formațiunea sa politică, Partidul Popular Austriac (ÖVP), îi desemnează viitorul său lider, după ce fostul cancelar Sebastian Kurz a declarat că se retrage din viața politică, la vârsta de numai 35 de ani, transmit Reuters și dpa, citate de Agerpres.

''Cred cu fermitate că ambele poziții - cea de șef al guvernului și cea de lider al partidului austriac cu cele mai multe voturi - ar trebui deținute în curând din nou de către aceeași persoană. De aceea voi face disponibil postul meu de cancelar de îndată ce în interiorul partidului este stabilită direcția relevantă'', a subliniat Schallenberg într-o declarație, la mai puțin de două luni după preluarea funcției de cancelar.

Fostul cancelar Sebastian Kurz a anunțat joi că se retrage din viața politică austriacă, la vârsta de numai 35 de ani și la două luni de la demisia sa de la conducerea executivului austriac sub suspiciuni de corupție.

Kurz a declarat că renunță la șefia ÖVP și a grupului său parlamentar.

Scandalul a izbucnit în luna octombrie, când o serie de percheziții au avut loc, inclusiv la Cancelarie și la Ministerul de Finanțe, în cadrul unei anchete privind suspiciunile de delapidare de fonduri publice între 2016 și 2018. Sebastian Kurz a respins toate acuzațiile.

Potrivit speculațiilor din media, ministrul de interne Karl Nehammer i-ar putea succeda lui Kurz la conducerea ÖVP și ar urma să preia și funcția de cancelar.

Coaliția guvernamentală actuală de la Viena, una fragilă, este formată din ÖVP și ecologiști. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău