Canada vrea să sporească substanțial numărul expulzărilor de imigranți ilegali (presă)

  • 01 Noiembrie 2018 08:41
Canada vrea să sporească substanțial numărul expulzărilor de imigranți ilegali (presă)

Confruntată cu un aflux de solicitanți de azil venind din SUA, Canada a decis să sporească drastic numărul expulzărilor de imigranți ilegali, cu 10.000 pe an, informează miercuri canalul public Radio-Canada, relatează AFP.

Aceasta reprezintă o creștere cu 25 până la 35% a expulzărilor din Canada în raport cu anul precedent, potrivit unui document recent al unui înalt responsabil al Agenției serviciilor transfrontaliere din Canada (ASFC), obținut de Radio-Canada.

În acest document confidențial, Brad Wozny, director al diviziei de operațiuni și informații al ASFC, explică că a "participat la mai multe discuții, atât la nivel regional cât și național, privind decizia guvernului Canadei de a spori substanțial eforturile de repatriere".

El precizează în document noile ținte fixate de guvernul federal al lui Justin Trudeau. "În virtutea discuțiilor inițiale, Agenția se îndreaptă spre o țintă de 10.000 de repatrieri pe an. Asta ar însemna o creștere de 25 până la 35% în raport cu ultimii ani", susține acest înalt funcționar.

Potrivit cifrelor obținute de Radio-Canada, care susține că a primit confirmare din partea ASFC, numărul străinilor expulzați din Canada a scăzut de la 18.987 în 2012, când Canada era condusă de un guvern conservator, până la 8.472 în 2017.

Contactată de AFP, ASFC nu a dorit până acum să comenteze informațiile.

Fără a confirma sau a dezminți cifrele făcute publice de Radio-Canada, premierul Justin Trudeau a recunoscut miercuri, la sosirea sa în Parlament, că guvernul său "analizează cum să amelioreze sistemul de imigrație pentru a putea avea mai multă rapiditate în tratarea dosarelor".

"Este o prioritate pentru noi să avem un sistem de imigrație integrat care funcționează", a declarat el.

Această înăsprire a reglementărilor intervine în contextul în care guvernul liberal al lui Trudeau este acuzat de opoziția conservatoare că gestionează prost afluxul de solicitanți de azil provenind din SUA și această problemă ar putea ocupa un loc important în alegerile legislative care vor avea loc într-un an.

De la venirea lui Donald Trump la Casa Albă, în ianuarie 2017, peste 30.000 de străini au intrat ilegal în Canada. Este vorba în cea mai mare parte despre cetățeni din Nigeria, Haiti, Turcia, Eritreea sau Columbia, potrivit statisticilor oficiale.

Circa 18.000 de persoane sunt în prezent în așteptarea expulzării din Canada, majoritatea refuzându-li-se statutul de refugiat, potrivit informațiilor Radio-Canada.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău