Canada, vizată de amenințări cibernetice din partea Chinei și Rusiei (raport)

  • 19 Noiembrie 2020 11:30
Canada, vizată de amenințări cibernetice din partea Chinei și Rusiei (raport)

State precum China, Rusia, Iran și Coreea de Nord reprezintă "cele mai grave amenințări cibernetice" pentru Canada, unde ele ar putea ataca rețeaua electrică, relevă un raport publicat miercuri și citat de AFP, preluat de AGERPRES.

"Numărul autorilor de amenințări cibernetice este în creștere, iar acestea devin tot mai sofisticate", atrage atenția Centrul pentru Securitatea Telecomunicațiilor din Canada.

Autorii raportului consideră că este "extrem de probabil" ca aceste țări să încerce în special "să perturbe rețelele de infrastructură esențiale din Canada, cum ar fi alimentarea cu electricitate, pentru a-și atinge scopurile". Atacurile ar putea de asemenea viza proprietatea intelectuală în domeniul luptei împotriva COVID-19, conform raportului.

Documentul enumeră amenințările care îi vizează pe cetățeni și companiile din Canada, cum ar fi spionajul cibernetic, furtul de proprietate intelectuală sau campanii de manipulare online.

"Mijloacele cele mai sofisticate aparțin autorilor de amenințări cibernetice patronate de state care sunt motivate de scopuri economice, ideologice și geopolitice", consideră Centrul pentru Securitatea Telecomunicațiilor.

"Suntem aproape siguri că programe susținute de China, Rusia, Iran și Coreea de Nord reprezintă cele mai mari grave amenințări cibernetice pentru canadieni și companiile canadiene", precizează autoritatea în materie de securitate cibernetică.

Centrul adaugă totuși că "numeroase alte state își dezvoltă rapid propriile programe".

Autorii de amenințări cibernetice "vor continua probabil să desfășoare activități de spionaj industrial" împotriva companiilor, mediului universitar și autorităților din Canada.

Centrul reamintește de asemenea că pandemia de coronavirus a dus la dezvoltarea telemuncii și a activităților online pentru canadieni, iar tendința va continua, "ceea ce le va expune la amenințări cibernetice care vor evolua permanent".

În 2019, canadienii au pierdut peste 43 de milioane de dolari canadieni (27 de milioane de euro) în urma unor fraude legate de criminalitate cibernetică, conform statisticilor Centrului Antifraudă din Canada, bilanțul real fiind "foarte probabil mai ridicat".

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău