Canada va avea un singur ambasador pentru UE și Germania

  • 01 Februarie 2017 08:08
Canada va avea un singur ambasador pentru UE și Germania

Fostul ministru de externe Stéphane Dion a fost numit marți ambasador al Canadei pe lângă Uniunea Europeană și în Germania, într-o nouă configurație a diplomației canadiene decisă de guvernul condus de premierul Justin Trudeau,

Stéphane Dion (61 de ani), unul dintre cei mai virulenți critici ai lui Donald Trump în Canada, a fost demis la mijlocul lunii ianuarie de către guvernul canadian în cadrul unei remanieri intervenite chiar înainte de învestitura lui Trump în funcția de președinte al SUA.

Premierul Justin Trudeau a estimat că având "titlul de diplomat canadian cel mai înalt plasat în Europa, Stéphane Dion va juca un rol central în promovarea intereselor Canadei, asigurând armonizarea activității misiunilor canadiene".

Luând cuvântul în Camera Deputaților marți, Dion a mulțumit colegilor săi din Partidului Liberal, dar și opoziției, după 21 de ani de carieră politică. "Accept să fiu (...) ambasador atât în Germania, cât și în Uniunea Europeană", a spus el.

"În felul său, continentul european se confruntă cu aceleași provocări ca și noi", a adăugat Dion, la două zile după tragedia într-o moschee din Quebec, unde un tânăr naționalist a ucis duminică șase musulmani în timpul rugăciunii.

"Trebuie să ne asigurăm că deschiderea incluziunii triumfă față de excludere și xenofobie", a declarat noul ambasador.

Stéphane Dion îl înlocuiește pe Marie Gervais-Vidricaire la ambasada Canadei la Berlin și pe Daniel Costello, ambasadorul Canadei pe lângă Uniunea Europeană.

În același timp, John McCallum, fostul ministru pentru imigrație, a fost numit ambasador al Canadei în China. Artizan al primirii a 40.000 de refugiați sirieni într-un interval de peste un an și fost economist-șef al Băncii Regale, el se va dedica negocierii unui acord de liber-schimb cu China.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău