Canada trimite nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina de invazia rusă

  • 17 Mai 2022 11:29
Canada trimite nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina de invazia rusă

Canada este pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina de invazia rusă, a declarat ministrul canadian al afacerilor externe, Melanie Joly, în cadrul unei teleconferințe cu presa.

Joly a adăugat că una dintre prioritățile țărilor occidentale este de a facilita exportul de grâu ucrainean și de a asigura următoarele recolte ale Ucrainei, scrie digi24.ro.

Declarația ministrului a fost făcută după încheierea unei vizite în Germania și Belgia, unde a participat la reuniunea miniștrilor de externe din G7 și la o întâlnire bilaterală între Uniunea Europeană și Canada, relatează EFE marți, potrivit Agerpres.

Potrivit AFP, din cauza blocadei din porturile Ucrainei, aproximativ 20 de tone de cereale așteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat sâmbătă că G7 examinează alternative la transportul de cereale ucrainene, din care o parte era exportată până acum pe calea ferată, în principal prin România. Dar a apărut un blocaj, deoarece Ucraina și România au ecartament feroviar diferit, a spus ea, citată de DPA.

ONU a avertizat că blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca foamete în Africa și în Orientul Mijlociu, care depind de exporturile ucrainene pentru a-și asigura necesarul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău