Canada: Mai mulți deputați recent aleși în Québec refuză să jure credință regelui Charles al III-lea

  • 20 Octombrie 2022 09:52
Canada: Mai mulți deputați recent aleși în Québec refuză să jure credință regelui Charles al III-lea

Unsprezece deputați din Québec proaspăt aleși în Adunarea provincială au refuzat miercuri să jure credință regelui Charles al III-lea, șeful statului canadian, așa cum o impune Constituția, transmite AFP.

Într-o ceremonie transmisă la televiziune, cei 11 deputați din partidul Québec Solidaire (stânga) au depus jurământ 'față de poporul din Québec', dar nu au vrut să rostească celălalt jurământ, care îi leagă de monarhia britanică, cu riscul de a nu-și putea lua locurile în Adunarea națională a Québecului la sfârșitul lunii noiembrie.

Purtătorul de cuvânt al partidului, Gabriel Nadeau-Dubois, a dat asigurări ulterior, într-o conferință de presă, că aceștia au acționat 'în deplină cunoștință de cauză'. 'Noi am făcut campanie pentru a schimba era în Québec și, dacă am fost trimiși în parlament, este pentru a deschide ferestre', a spus el.

Potrivit legii constituționale canadiene, orice deputat ales la nivel federal sau de provincie trebuie să rostească un jurământ de credință față de monarhia britanică pentru a-și putea prelua mandatul.

Vineri va fi rândul Partidului Québécois de a depune jurământ și cei trei aleși suveraniști și-au anunțat deja intenția de a nu jura credință monarhului.

Liderul partidului, Paul St-Pierre Plamondon, a explicat săptămâna trecută că este vorba despre 'un conflict de interese' întrucât 'nu poți să slujești la doi stăpâni'. În plus, potrivit lui, monarhia costă '67 milioane de dolari canadieni pe an', iar acest jurământ este 'o reamintire a dominației coloniale', transmite Agerpres.

Luni, într-o înregistrare video postată pe rețelele sociale, câteva personalități publice au denunțat și ele obligația deputaților de a jura credință Coroanei britanice.

Întrebat miercuri despre monarhie, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a reafirmat că 'nu există un (singur) locuitor al Québec-ului' care ar dori 'să redeschidem Constituția'.

Abolirea monarhiei ar necesita rescrierea Constituției și ar presupune un efort uriaș și, potențial, ani de negocieri politice pentru că ar fi nevoie de aprobare unanimă din partea parlamentului și a guvernelor celor zece provincii canadiene.

Totuși, într-un sondaj din aprilie, pentru prima dată în istoria țării, canadienii au declarat, cu o mică majoritate, că vor să renunțe la monarhie, al cărei rol este astăzi în marea parte onorific. În Québec, acest procent a atins 71% dintre cei chestionați. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău