Canada ia în considerare trimiterea de soldați suplimentari în Polonia și țările baltice

  • 03 Februarie 2022 20:17
Canada ia în considerare trimiterea de soldați suplimentari în Polonia și țările baltice

Canada, 'extrem de îngrijorată de amenințările Rusiei', ia în considerare trimiterea de întăriri militare în Polonia și țările baltice din cauza situației de securitate regionale, a anunțat joi ministrul canadian al apărării, Anita Anand, în cursul unei vizite în Letonia, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

'Trebuie să reflectăm la posibila trimitere de către Canada a unor soldați suplimentari în Polonia și țările baltice', a declarat ea în cursul unei vizite la baza din Adazi, unde Canada conduce un grup tactic al NATO.

Prezența Canadei 'în regiunea Balticii este importantă', a afirmat Anita Anand, menționând că grupul tactic ce staționează în prezent în Letonia constituie cea mai importantă desfășurare militară canadiană din străinătate.

'Suntem foarte preocupați de amenințările din partea Rusiei', a subliniat Anita Anand. Canada 'își va continua eforturile pentru a asigura pacea și ordinea în lume, între care sprijinirea unității teritoriale a Ucrainei', a spus ea.

SUA au anunțat miercuri trimiterea a 3.000 de soldați suplimentari pentru întărirea prezenței militare a NATO în Europa de Est în fața desfășurării de către Rusia a peste 100.000 de militari și arme grele în apropierea frontierelor Ucrainei.

Canada acordă asistență forțelor armate ucrainene și asigură o misiune de instruire militară în cadrul operațiunii UNIFIER, lansată în 2015.

În cursul unei vizite duminică la Kiev, Anita Anand a indicat că țara sa își va reloca trupele din Ucraina în vestul țării și a anunțat repatrierea angajaților neesențiali ai ambasadei canadiene din Ucraina.

Ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a spus că Letonia se pregătește să trimită în Ucraina instructori militari pentru a se alătura misiunii UNIFIER.

NATO a decis să desfășoare grupuri tactice, prin rotație, în Polonia, Estonia, Letonia și Lituania după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău