Canada | Două nave de război canadiene au pătruns în Strâmtoarea Taiwan

  • 21 Iunie 2019 10:32
Canada | Două nave de război canadiene au pătruns în Strâmtoarea Taiwan

Două nave de război canadiene au pătruns în Strâmtoarea Taiwan, pentru prima oară de la începutul crizei diplomatice fără precedent dintre Ottawa și Beijing, au anunțat joi, separat, ministerele apărării din Canada și Taiwan, transmite AFP.

Cele două nave au pătruns marți în Strâmtoarea ce desparte China de Taiwan, insulă revendicată de Beijing, în cadrul unei operațiuni de "libertate a navigației", potrivit unui comunicat al ministerului apărării din Taiwan.

Ministerul canadian al apărării a minimalizat importanța acestei "treceri prin Strâmtoarea Taiwan", cunoscută și sub denumirea de Strâmtoarea Formosa, și a subliniat în comunicatul său că nu trebuie percepută ca pe "o luare de poziție" anume din partea Canadei.

Fregata NCSM Regina și nava de aprovizionare Asterix au făcut escală în golful Cam Ranh din Vietnam înainte de a se îndrepta spre nord-estul Asiei, în cadrul unei operațiuni internaționale vizând combaterea încălcării de către Coreea de Nord a sancțiunilor impuse la adresa sa de către Consiliul de Securitate al ONU, conform comunicatului de la Ottawa.

"Itinerariul cel mai practic între golful Cam Ranh și Asia de nord-est este traversarea Strâmtorii Taiwan", a explicat ministerul canadian.

În aprilie, China a interceptat o navă de război franceză în Strâmtoarea Taiwan, considerată de Beijing ca făcând parte din apele sale teritoriale. Două luni mai târziu, autoritățile chineze au protestat împotriva trecerii unui vas american prin strâmtoare, denunțând o "provocare".

Relațiile dintre China și Canada sunt la cel mai scăzut nivel de la arestarea pe 1 decembrie, la Vancouver, a directoarei financiare a companiei Huawei, Meng Wanzhou, la cererea autorităților americane, care solicită extrădarea sa.

La zece zile de la acest incident, China a arestat doi canadieni, pe fostul diplomat Michael Kovrig și pe consultantul Michael Spavor, sub bănuiala de spionaj. Ulterior, alți doi canadieni au fost condamnați la moarte după ce au fost găsiți vinovați de trafic de droguri.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău