Canada anulează vânzările de arme către Turcia

  • 13 Aprilie 08:19
Canada anulează vânzările de arme către Turcia

Guvernul canadian a anunțat luni anularea vânzărilor de arme către Turcia, aliatul său din NATO, după ce o anchetă a concluzionat că tehnologia canadiană utilizată în drone a fost folosită de Azerbaidjan împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah, notează AFP, potrivit Agerpres.


Aceste exporturi au fost suspendate în octombrie în așteptarea unei anchete privind acuzațiile că drone militare fabricate în Turcia, folosite de Azerbaidjan în conflictul cu Armenia, erau echipate cu sisteme de țintire canadiene.

Această anchetă "a permis găsirea unor dovezi credibile indicând că tehnologia canadiană exportată în Turcia a fost utilizată în Nagorno-Karabah", a indicat ministrul canadian de externe, Marc Garneau, într-un comunicat, anunțând anularea permiselor.

"Această utilizare nu a fost în conformitate cu politica externă a Canadei, nici cu garanțiile de utilizare finală oferite de Turcia", a spus șeful diplomației de la Ottawa care și-a exprimat "îngrijorarea" omologului său turc, Mevlut Cavusoglu.

Anularea se referă la 29 de permise de export pentru diferite tipuri de echipamente militare.

Exporturile canadiene de echipament militar în Turcia au atins peste 150 de milioane de dolari canadieni (100 de milioane de euro) în 2019, potrivit celor mai recente statistici oficiale.

Marc Garneau a cerut, de asemenea, stabilirea unui "mecanism de dialog" între Canada și Turcia pentru a stabili o "încredere reciprocă și o mai mare colaborare în ceea ce are legătură cu licențele de export".

În plus, Canada va evalua "de la caz la caz" solicitările militare ale Turciei în legătură cu programele de cooperare ale NATO, a precizat el.

Toamna trecută, Azerbaidjanul, sprijinit de Ankara, a câștigat o mare victorie militară asupra Armeniei pentru controlul regiunii separatiste Nagorno-Karabah.

Luptele, care au făcut peste 6.000 de morți, s-au încheiat după șase săptămâni printr-un acord de încetare a focului patronat de Rusia, care a văzut Erevanul retrocedând teritorii importante aflate sub controlul său după primul conflict de la începutul anilor 1990.

Ancheta canadiană a arătat, de asemenea, că Turcia a folosit echipamentul pentru drone pentru supraveghere și țintire în Siria și l-a împărtășit și cu guvernul interimar al Libiei pentru a fi utilizat în lovituri aeriene, încălcând embargoul ONU asupra armelor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer fragmentat
Umiditate:62 %
Vint:4,47 m/s
Wed
14
Thu
12
Fri
14
Sat
16
Sun
19

Curs oficial BNM 18 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6064 0.1339
USD 17.7574 0.0312
RON 4.3858 0.0264
UAH 0.6447 0.0027
RUB 0.2398 0.0004
Arhivă Radio Chișinău