Campanie națională de donare a sângelui

  • 01 Martie 2016 19:36
Campanie națională de donare a sângelui

Centrul Național de Transfuzie a Sângelui desfășoară astăzi în Capitală și alte câteva orașe din Republica Moldova o campanie națională de donare a sângelui.

Centre de colectare au fost deschise și la Bălți, Cahul și Comrat. Organizatorii încearcă astfel să-i încurajeze pe cetățeni, în special pe tineri, să asume calitatea de donatori voluntari sistematici.

În Chișinău, centrul de colectare a fost deschis într-un centru comercial, unde au fost amenajate cabine speciale. Donatorii nu s-au înghesuit la primele ore ale dimineții, însă până la prânz numărul acestora a crescut simțitor. Printre ei am întâlnit atât oameni care donează sânge pentru prima dată, dar și donatori cu o practică de câteva ori pe an.

-         Ați donat acum sânge?

-         Am donat, da.

-         Cât de des faceți acest lucru?

-         O dată la 3-6 luni. Cât ne permite vârsta, sănătatea, trebuie de dat. Poate cineva dintre rudele noastre o să aibă nevoie de sânge și tot cineva o să dea pentru ei, spune o donatoare.

-         Ați mai donat până acum?

-         Nu, prima dată.

-         Ce ați primit aici? Certificatul ce vă permite?

-         Eliberarea de la serviciu pentru zi.

-         De asta v-ați dus să donați?

-         Nu, pentru o faptă bună, spune un alt donator.

 

-         Cum a fost

-         Normal, ca întotdeauna, nu e prima dată.

-         De câte ori ați dat până acum?

-         Nu am numărat, din 1990 tot donez sânge, afirmă un alt donator.

Directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, spune că asemenea campanii sunt organizate nu atât pentru completarea rezervelor de sânge, care ar fi suficiente, cât pentru sensibilizarea populației.

”Astăzi, 25 la sută sunt tineri dintre cei care vin să doneze sânge și 70 la sută – sunt voluntari, cei care donează pur și simplu. Dar mai există mai există mulți donatori care vin și donează pentru apropiații lor. Noi ne propunem ca cei suferinzi, din instituțiile medico-sanitare să nu mai apeleze la ajutorul rudelor sau apropiaților. Să sporim anual cel puțin cu 5 la sută numărul donatorilor voluntari. Și încă un obiectiv este de a încadra cât mai mulți donatori voluntari în rândul celor sistematici, care, cu regularitate, o dată la 2 luni, s-ar prezenta la punctele de colectare a sângelui pentru a dona”, a declarat Svetlana Cebotari.

Dintr-o singură unitate de sânge donată pot fi produse cel puțin trei componente sangvine, astfel încât printr-o singură donație pot fi salvate cel puțin 3 vieți omenești, a subliniat Svetlana Cebotari. Unitățile de sânge colectate vor fi procesate și supuse unui control de laborator și, ulterior, vor fi distribuite în rezerva medicală de produse sangvine. Numărul donatorilor de sânge se ridică în Republica Moldova la peste 67 de mii de persoane, dintre care o treime sunt donatori sistematici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău