Campanie electorală în SUA: Donald Trump nu crede sondajele care îl arată favorit pe Joe Biden

  • 30 Aprilie 2020 11:27
Campanie electorală în SUA: Donald Trump nu crede sondajele care îl arată favorit pe Joe Biden

Președintele american Donald Trump a declarat miercuri agenției Reuters că nu crede sondajele de opinie care îl cotează ca favorit la alegerile prezidențiale din noiembrie pe fostul vicepreședinte Joe Biden. Într-un interviu acordat în Biroul Oval de la Casa Albă, Trump a afirmat că nu se așteaptă ca alegerile să fie un referendum privind modul în care a gestionat criza coronavirusului și a adăugat că este surprins de succesul lui Biden, scrie Agerpres.

Nu cred sondajele. Cred că poporul din această țară este inteligent. Și nu cred că vor desemna un om incompetent", a adăugat el.

Președintele republican a criticat activitatea de decenii a contracandidatului său democrat, ca senator și ca vicepreședinte în mandatul președintelui Barack Obama. "Și nu vreau să spun incompetent din cauza stării sale actuale. Vreau să spun că e incompetent de 30 de ani. Tot ce a făcut vreodată a fost rău. Politica lui externă a fost un dezastru", a insistat Trump.

Sondajele Reuters/Ipsos de săptămâna aceasta arată că 44% din americanii înregistrați ca alegători l-ar susține pe Biden, iar 40% pe Trump. Un sondaj mai recent în statele Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, unde competiția între cei doi e cea mai strânsă, avansul democratului e și mai mare: el este preferat de 45% din electorat, iar actualul președinte de numai 39%. Statele respective au contribuit la victoria lui Trump în alegerile din 2016.

O sursă informată susține că președintele i-a luat la întrebări pe directorul său de campanie, Brad Parscale, și pe alți consilieri politici, după ce aceștia i-au prezentat sondajele conform cărora este pe cale să piardă în fața lui Biden și că ar fi fost învins în Colegiul Electoral, format din delegații care îi reprezintă pe americani în sistemul de vot indirect, dacă acesta s-ar fi întrunit în aprilie.

Într-un mesaj pe Twitter, Trump a afirmat joi dimineața că îl susține pe Parscale, care "de fapt face o treabă excelentă". "Nu am strigat niciodată la el (a fost alături de mine de câțiva ani, inclusiv la victoria din 2016) și nu am nicio intenție să fac așa ceva", a susținut președintele.

După părerea lui Trump, alegerile nu vor fi o evaluare a reacției sale la epidemia de COVID-19, ci "vor fi un referendum despre tot ce am făcut (...), dar am făcut o treabă excelentă".

Biden l-a criticat pe Trump pentru modul în care gestionează criza coronavirusului, reamintește Reuters. Întrebat dacă va participa la o dezbatere cu Biden la toamnă, Trump a răspuns: "Bineînțeles!".

Președintele a încercat să alimenteze dezacordurile din Partidul Democrat privind nominalizarea candidatului la președinție, înainte ca senatorul Bernie Sanders să se retragă din cursă și să anunțe, luna aceasta, că îl susține pe Biden. Trump a sugerat că, dacă senatoarea democrată Elizabeth Warren s-ar fi retras mai devreme, Sanders l-ar fi învins pe Biden. Fostul vicepreședinte "nu ar fi câștigat niciodată, nici într-un milion de ani, deoarece aceste voturi au fost luate. I-au fost luate lui Bernie Sanders. Și cred că o să câștig mulți votanți ai lui Bernie Sanders", a spus Trump.

Președintele a încercat să argumenteze pentru susținătorii lui Sanders că preferatul lor a fost tratat incorect și să exploateze astfel resentimentele care persistă din 2016, când Hillary Clinton l-a învins pe senator în alegerile primare din Partidul Democrat, dar a pierdut ulterior în fața lui Trump la alegerile generale.

SURSA:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău