Campanie de senzibilizare a cetățenilor în privința donării de organe

  • 22 Ianuarie 2016 18:56
Campanie de senzibilizare a cetățenilor în privința donării de organe

Agenția Transplantului din Republica Moldova a lansat vineri, 22 ianuarie, o campanie de promovare a transplanturilor în rândul cetățenilor, pentru ca populația să înțeleagă necesitatea unor asemenea intervenții medicale și pentru a încuraja donatorii.

Vor fi difuzate câteva spoturi video în care beneficiarii operațiilor de transplant vorbesc despre cum le-au schimbat viața aceste intervenții.

Una dintre problemele sistemului de transplant este lipsa donatorilor, astfel încât campania, lansată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, are scopul de a sensibiliza cetățenii, pentru a fi mai deschiși la posibilitatea de a dona organe sau țesuturi. Directorul Agenției Transplantului, Igor Codreanu, a explicat că este vorba atât despre transplanturi de la persoane în viață, care de obicei sunt mai puține, cât și de transplanturi de la persoane aflate în moarte cerebrală. În ultimul caz, deseori apare reticența rudelor, spune Igor Codreanu.

„Problema refuzului, atunci când rudele sunt întrebate dacă ar accepta donarea, s-a agravat într-o măsură oarecare în ultima jumătate de an. Lumea este mai puțin receptivă, am simțit acest lucru. Ei spun că nu știu care ar fi fost, de fapt, dorința persoanei decedate, de aceea nu vor să își asume responsabilitatea”, a mărturisit Igor Codreanu.

Campania va fi sprijinită și de experți internaționali. Specialistul în comunicare al Agenției Catalane de Transplant, Roser Valles, a menționat că Spania are cea mai înaltă rată de donații și transplanturi din lume.

„Noi lucrăm foarte mult pentru a ridica gradul de conștientizare al populației, prin informare și comunicare. Colaborăm, în special cu mass-media de specialitate. Suntem siguri că Moldova poate  să aibă în viitor rezultate foarte bune”, a declarat Roser Valles.

În cadrul unui proiect Twining finanțat de Uniunea Europeană, ce s-a desfășurat până în prezent timp de aproape 2 ani, au fost instruiți mai mulți specialiști, a fost perfecționată legislația în domeniu, astfel că următorul pas este informarea populației în cadrul unei campanii care va dura 3 luni, a menționat responsabila de proiect, Patricia Sanchez Rico.

„Am avut mai mult activități, am îmbunătățit legea despre transplanturi, am modernizat protocoalele privind procedurile de transplant în spitale și centre de transplant, mai mult de 150 de specialiști au fost instruiți. Acum vrem să trecem la un alt nivel – să sensibilizăm populația”, a constatat Patricia Sanchez Rico.

Anul trecut au fost identificați 52 de donatori potențiali de organe și țesuturi, dintre care 27 au putut să doneze. În 2015 au fost efectuate 10 transplanturi renale, 4 hepatice, 24 de transplanturi de piele, 16 de cornee și peste 100 de transplanturi de țesuturi. Totodată, 103 persoane așteaptă să le fie efectuat un transplant. Procedura este gratuită.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău