Campania „Vino cu bunicii la teatru” | La fiecare bilet cumpărat, vizitatorii vor primi unul gratuit

  • 14 Decembrie 2017 11:14
Campania „Vino cu bunicii la teatru” | La fiecare bilet cumpărat, vizitatorii vor primi unul gratuit

Nepoții și copiii sunt îndemnați să-și invite bunicii la teatru în cadrul unei campanii, parte a Programului social „60 plus”, lansat joi, 14 decembrie. Campania „Vino cu bunicii la teatru”, care reprezintă doar una dintre acțiuni, este organizată în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Astfel, timp de o lună, la fiecare bilet cumpărat la spectacolele Teatrului, vizitatorii vor primi unul gratuit, la prezentarea legitimației de pensionar a unuia dintre bunici sau părinți 60 plus.

Directoarea Programului social „60 plus”, Anastasia Primov, a declarat la o conferință de presă la IPN că este destinat pentru trei generații – nepoți, copii și părinți sau bunei. Tânăra, spune că ideea s-a născut acum doi ani, când tatăl ei a ieșit la pensie. „Când tatăl meu a ieșit la pensie, eu copil al unui părinte care e veșnic tânăr, am înțeles că eu tot am ieșit la pensie, pentru că noi suntem unul și pentru că e o schimbare foarte mare în viața oamenilor atunci când nu mai merg la serviciu. Telefoanele lor sună mai rar și există mult mai puține contexte sociale ca să se poată întâlni cu cei tineri sau să fie mai vizibili”, a notat directoarea Programului.

Anastasia Primov spune că este important ca aceste persoane să se simtă susținute și acest program are drept obiectiv încurajarea persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani să-și pună în valoare experiența și cunoștințele pentru a duce un mod de viață activ, pentru a fi apreciate după cum merită.

În cadrul Programului se lansează și  platforma online 60plus.md. Site-ul conține proiecte foto și video, articole, interviuri, reportaje și analize pe diferite teme de interes atât pentru vârstnici, cât și pentru nepoții și copiii acestora. Totodată, angajatorii sunt îndemnați să expedieze oferte de muncă pentru persoanele 60 plus, care vor fi plasate pe site. De asemenea, ONG-urilor sunt îndemnate să expedieze oferte pentru voluntariat, pe care ar putea să-l facă această categorie de vârstă.

Prima acțiune din cadrul Programului, campania „Vino cu bunicii la teatru”, începe din 14 decembrie. Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a declarat că pe parcursul stagiunii a observat că cei care vin mai des la teatru sunt și cei trecuți de vârstă a doua. „Tot colectivul Teatrului a salutat această idei și sperăm să aibă priză. Atunci când vedem în sală spectatori trecuți de 60 de ani, suntem și noi mai bucuroși, mai mândri și ne scoatem pălăria în fața lor”, a mai spus Petru Hadârcă.

Cheltuielile pentru cele 400 de bilete la spectacol, oferite gratuit, sunt acoperite de către o companie farmaceutică. Directorul entității, Vasile Cazacu, a declarat că în calitate de medic, dar și director al unei companii producătoare de medicamente, crede în eficiența terapiei medicamentoase, însă pe lângă medicamente, pacienții mai au nevoie de un sprijin, de un cuvânt bun, atenție.

Prezentă la conferință, Tamara Berzoi, artistă a poporului și lector universitar, a declarat că își dă bine seama că după ce ai o tinerețe, o activitate, nu e ușor atunci când ești anunțat că trebuie să mergi la „odihna bine-meritată”. Tamara Berzoi spune că după pensionare a avut norocul să fie invitată în diferite proiecte, însă își amintește cât de complicată a fost această perioadă pentru soțul ei. În opinia sa, este extrem de important, „odată cu sosirea celei de-a doua tinerețe persoanele”, persoanele să fie implicate în diverse activități, mai ales alături de alte generații. Iar momentele ca, de exemplu, mersul la teatru, apropie și mai mult generațiile și le creează oportunitatea să comunice mai mult.

Pe lângă platforma online, în cadrul Programului social „60 plus” se vor organiza mai multe activități, inclusiv evenimente publice și campanii de informare, ce vor contribui la incluziunea socială a acestui grup de cetățeni și vor pune în valoare comunicarea între generații.

Programul social „60 plus” este implementat cu suportul financiar oferit de către Departamentul de Stat al SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău