Campania TVR MOLDOVA "Prețul Libertății”. Vasile Șoimaru și lupta pentru independență

  • 19 August 2020 09:49
Campania TVR MOLDOVA

Republica Moldova sărbătorește 29 de ani de la proclamarea independenței. Pe 27 august 1991, 278 de deputați, susținuți de zeci de mii de oameni reuniți la Marea Adunare Națională din Chișinău, au votat Declarația de Independență, după eșuarea tentativei de lovitură de stat, orchestrată de puterea sovietică. Cu ce ne-am ales în acești 29 de ani de independență și încotro se îndreaptă Republica Moldova, sunt întrebări la care încercă să răspundă economistul și scriitorul Vasile Șoimaru, deputat în Parlamentul '90, se arată întrun material realizat de TVR Moldova, în cadrul campaniei „Prețul Libertății”.

Potrivit sursei citate, pe 27 august 1991, Republica Moldova și-a ales propria cale. Deputații Parlamentului '90, al căror număr se micșorează de la un an la altul, spun că lupta pentru renașterea națională a început mult mai devreme, iar visul lor cel mare a fost să fie stăpâni la ei acasă și să revină la haina firească a limbii române - grafia latină. Unul dintre deputații independenței este și Vasile Șoimaru, care și-a dorit, în semn de respect, să vină la mormântul colegului său de Parlament, regretatul Valeriu Muravschi. Șoimaru a adus cu el și volumul "Atitudini în ani de restriște", semnat de prim-ministrul independenței. Muravschi nu a mai apucat să-și vadă cartea proaspăt ieșită de sub tipar.


Vasile Șoimaru spune că la acea Mare Adunare Națională, oamenii, printre multe sloganuri, au scandat și UNIRE. Din păcate, nu s-a găsit niciun deputat care să scrie un proiect de declarație a unirii, regretă Șoimaru.

„Se vota sau nu se vota? Eu am zis că se vota, pentru că în mijlocul orașului erau 500 000 de oameni. Și așa de tare se auzeau”, a spus VASILE ȘOIMARU, economist, scriitor, deputat în Parlamentul '90.

Chiar și așa, lupta pentru Unire a continuat. Câteva luni mai târziu, pe 1 decembrie, a fost organizat un mare miting unde s-a constituit Consiliul Național al Unirii. Iar pe 24 ianuarie 1992, deputați din Parlamentul de la București și Chișinău s-au reunit la Iași, unde au semnat un document în care era stipulat clar că România nu poate fi decât una.

Referindu-se la declarația de independență, Vasile Șoimaru spune că un mare merit în alcătuirea textului a fost al prietenului său, regretatul diplomat român Aurel Preda. Acesta povestește, în cartea sa "Memoriile unui diplomat oarecare", cum și în ce condiții a fost scrisă declarația de independență.

Deși declarația de indepenedență originală a ars, în timpul protestelor din aprilie 2009, documentul a fost reconstituit în 2010. Vorbind despre actualitatea politică, Vasile Șoimaru spune că este dezamăgit, pentru că în ultimii ani s-a furat ca în codru.

Problema cea mai gravă, spune deputatul, este că actuala guvernare ne-a izolat în exterior și ne-am pomenit a fi unul dintre cele mai sărace state din Europa.

În aceste condiții, Vasile Șoimaru vede soluția doar în unirea forțelor de dreapta.

„Unirea, în primul rând a forțelor sănătoase”, a conchis VASILE ȘOIMARU.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău