Campania electorală din SUA, aproape de final. Momentele cheie din cursa pentru Casa Albă

  • 04 Noiembrie 18:59
Campania electorală din SUA, aproape de final. Momentele cheie din cursa pentru Casa Albă

Americanii își aleg, marți, președintele, la capătul unei campanii prezidențiale extraordinare, marcată de un ton ridicat și de o serie de evenimente dramatice, relatează AFP, care trece în revistă momentele-cheie ale acestei perioade de excepție, scrie News.ro.

Joe Biden, fără concurent

Când cursa pentru Casa Albă a început în ianuarie, președintele în exercițiu Joe Biden nu s-a confruntat cu niciun rival serios în cadrul alegerilor primare democrate și a câștigat cu ușurință, în ciuda unei mișcări de protest legate de sprijinul său pentru războiul Israelului din Gaza, transmite Digi24

Primul proces penal al unui fost președinte

În aprilie, se deschide la New York primul proces penal al unui fost președinte american.

După săptămâni de audieri foarte mediatizate, Donald Trump este găsit vinovat de efectuarea de plăți disimulate către o fostă vedetă porno în timpul campaniei sale prezidențiale din 2016.

Nici acest verdict istoric, nici celelalte trei inculpări penale nu i-au diminuat cota de popularitate. Dimpotrivă, susținătorii săi au denunțat persecuția sa politică. Democrații, la rândul lor, îl descriu drept un „infractor”.

În timpul verii, Curtea Supremă, cu majoritatea sa conservatoare, a slăbit procedurile penale împotriva sa. Cele din Florida au fost chiar anulate, iar condamnarea sa din New York a fost amânată până după alegeri.

Panică în tabăra democrată

La 27 iunie, campania s-a întors pe dos.

Dezbaterea dintre Donald Trump și Joe Biden a fost un eșec pentru președintele în vârstă de 81 de ani, care s-a încurcat în propriile cuvinte și a părut uneori pierdut.

Un val de panică a cuprins tabăra democrată și apar primele apeluri pentru retragerea lui Joe Biden.

Tentativa de asasinat

Împușcături, sânge, un pumn ridicat și un strigăt sfidător de „luptă, luptă, luptă” - sunt imagini pentru cărțile de istorie. La 13 iulie, Donald Trump a ieșit cu o ureche însângerată de la un miting de campanie în Pennsylvania. Tocmai supraviețuise unei tentative de asasinat.

Scăpat ca prin minune, cu un bandaj pe urechea dreaptă, el a fost consacrat candidat la scurt timp după aceea la Convenția Republicană.

În septembrie, miliardarul a fost din nou ținta unei tentative de asasinat pe terenul său de golf din Florida.

Biden renunță la cursă

La 21 iulie, Joe Biden și-a anunțat retragerea candidaturii.

După săptămâni de speculații cu privire la capacitățile sale fizice și mentale, președintele demisionar a cedat presiunii democraților care se temeau de o înfrângere.

În același timp, el îi promite sprijinul vicepreședintelui său, Kamala Harris.

Euforia Harris

Într-un timp record, Kamala Harris a mobilizat sprijinul principalilor democrați și s-a impus ca noul candidat al partidului, generând un val de entuziasm.

Intrarea în cursă a acestei femei de culoare de origine jamaicană și indiană reașază cărțile de joc în campanie.

Tabăra republicană pare dezorientată. Fostul procuror este uns oficial candidat de către partidul său în august, în cadrul unei convenții euforice.

Confruntarea

Pe 10 septembrie, Donald Trump și Kamala Harris s-au confruntat în singura lor dezbatere față în față. Republicanul a refuzat o altă dezbatere directă.

Din toate punctele de vedere, democrata a fost în avantaj, atacându-și rivalul pe subiectele cele mai susceptibile de a-i răni orgoliul: prezența la mitingurile sale și reputația sa în străinătate.

Miliardarul, cu o mină serioasă, și-a lansat atacurile obișnuite, în special asupra imigrației, și și-a acuzat rivala că este „marxistă”.

În linie dreaptă

Pe măsură ce se apropie ziua Z, cei doi candidați, care se contrazic și pe care sondajele nu reușesc să îi diferențieze, au depus toate eforturile pentru a convinge alegătorii indeciși.

La sfârșitul lunii octombrie, Donald Trump a organizat un miting important la legendara Madison Square Garden din New York, orașul în care s-a născut. El și-a acuzat rivala că a „distrus țara” și s-a prezentat drept salvator în fața a 20.000 de persoane, în cadrul unei reuniuni care a însemnat ore întregi de retorică sexistă și rasistă.

Kamala Harris a vorbit două zile mai târziu în fața unei mulțimi imense în capitala Washington, din același loc în care republicanul și-a ațâțat susținătorii chiar înainte ca aceștia să atace Capitoliul, pe 6 ianuarie 2021. În schimb, Kamala Harris a promis să scrie un „nou capitol”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău