Campania ,,Dragobete pentru fete” a Misiunii Diaconia, dedicată Programului Apartamentul Social ,,Spre Independență”

  • 01 Februarie 2022 09:01
Campania ,,Dragobete pentru fete” a Misiunii Diaconia, dedicată Programului Apartamentul Social ,,Spre Independență”

În luna februarie, Diaconia lansează Campania ,,Dragobete pentru fete”. Această campanie este o ocazie de a ne uni eforturile pentru a susține 6 tinere beneficiare, care vin din familii aflate în situații de risc, cu statut de copil rămas fără ocrotire părintească și alte servicii de alternativă de îngrijire a copiilor.

Programului Apartamentul Social „Spre Independență” este un proiect care există deja de 15 ani și care a reușit să ajute zeci de fete să prindă aripi pentru un zbor sigur spre independență.

Anual 6 fete, cu vârsta cuprinsă între 16-19 ani, primesc aici servicii de găzduire (pentru o perioadă de 11 luni), aistență complexă (socială, psihologică, spirituală), dar și șansa de a obține o meserie în cadrul unei școli profesionale sau cursuri profesionale de scurtă durată pentru a se angaja în câmpul muncii.

Scopul Programului este creșterea capacității adolescenților din Republica Moldova, afectați de abandonul familiei sau care provin din familii social-vulnerabile, de a trăi o viață decentă, autonomă și activă în comunitate.

Proiectul Apartamentul Social „Spre Independență” ajută adolescentele care părăsesc sistemul de îngrijire și se confruntă cu probleme grave în ceea ce privește încadrarea socio-profesională și adaptarea la o viața independentă.

De asemenea, oferă sprijinul necesar pentru a facilita integrarea socială a fetelor tinere, în  adaptarea la condiții de viață independente, pentru a preveni lipsurile materiale, violența, abuzul de substanțe, suicidul, plasament nou în instituții rezidențiale etc.

Pe parcursul a 11 luni (iulie – iunie), beneficiarele obțin:

  • Capacități și abilități necesare pentru a duce o viață independentă și autonomă (de îngrijire personală și a locuinței, de gestionare a timpului și banilor, prepararea bucatelor, petrecerea timpului liber, dezvoltare personală,  );
  • Meserie însușită la cursuri de profesionalizare ori la o școală profesională (frizer, croitor, bucătar, chelner, etc.).

Până în prezent, de serviciile programului au beneficiat 88 de fete din toate raioanele Republicii Moldova.

Prin Campania  ,,Dragobete pentru fete”,  ne propunem să colectăm fondurile necesare pentru a schimba mobilierul uzat din Apartamentul Social. Împreună putem contribui la crearea unei atmosfere cât mai calde și mai primitoare pentru adolescentele care sunt ajutate să-și rescrie istoria de viață.

O istorie de viață a unei beneficiare a Apartamentului Social „Spre Independență”

Valentina a ajuns beneficiară a Programului Apartamentul Social ,,Spre Independență” cu ajutorul preotului din sat. Fata în vârstă de 16 ani locuia împreună cu mama sa în casa bunicului. Copila nu și-a cunoscut tatăl nicodată iar mama ei fiind dependentă de alcool își neglija atribuțiile părintești. Mama fetei neavând un loc de muncă stabil, lucra ocazional iar toți banii pe care îi primea se duceau pe băutură. Atmosfera în casă era mereu una unde predomina violența și alcoolul.

Valentina ducea multe lipsuri, nu avea niciodată haine sau încălțăminte adecvate vremei de afară, de multe ori suferind de frig, ne mai vorbind de mâncare, permanenta foame era ceva cu ce se obișnuise deja.

La Apartamentul social a ajuns cu numeroase probleme emoționale ca urmare a mediului în care a crescut, mereu stresată, cu frică pentru viața și integritatea ei. În cadrul programului Drumul spre independență Valentina primește ajutorul necesar de la un personal specializat pentru a depăși toate temerile și ași croi un drum spre independență.

Implică-te, donează pentru Apartamentul Social ,,Spre independemță”:

 https://diaconia.md/doneaza/

Durata campaniei: 1-28 februarie

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău