Campania “Te privește! Testează-te la HIV!”

  • 13 Mai 2016 13:25
Campania “Te privește! Testează-te la HIV!”

Peste 10 mii de persoane, dintre care aproape 300 de copii, sunt infectate cu HIV SIDA în Republica Moldova.

Anual, 300 de persoane mor din cauza bolilor asociate  acestei maladii. Sunt datele Ministerului Sănătății, făcute publice astăzi, în preajma Zilei Mondiale de comemorare a persoanelor decedate din cauza SIDA, care mai este numită Ziua Lumânărilor Aprinse. Cu această ocazie autoritățile de la Chișinău au lansat astăzi o campanie gratuită de testare a maladiei.

Statisticile oficiale arată că în Republica Moldova aproximativ 10.300 de persoane ar fi infectate cu Virusul Uman Imunodeficitar, în realitate însă numărul bolnavilor ar putea fi dublu, odată ce multe persoane nu sunt conștiente că ar fi contactat această maladie, spun specialiștii. Managerul de țară al Agenției SUA pentru Dezvoltare Intarnațională (USAID) Svetlana Plămădeală.
 
”În Moldova aproape jumătate din persoanele estimate nu își cunosc statutulHIV. Scopul Organizației Națiunilor Unite de a stopa epidemia HIV, cât și țintele naționale, pot fi atinse doar dacă oamenii conștientizează necesitatea de a se testa la HIV voluntar și regulat”
 
Autoritățile de la Chișinău, împreună cu partenerii internaționali au lansat si in acest an campania de testare voluntară și gratuită cu genericul “Te privește! Testează-te la HIV!”   În spitale, dar și în complexele farmaceutice doritorii vor putea să își facă un test care să constate dacă sunt sau nu seropozitivi. Printre cei care au făcut astăzi acest test s-a numărat și viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco.
 
”Cea mai afectată categorrie de vârstă este 15-49 de ani, caracteristică în 88 la sută din cazuri. În pofida eforturilor conjugate, avem un diagnostic întârziat. În 40 la sută din cazurile noi de HIV depistate, sunt  cazuri tardive”, a declarat Aliona Serbulenco.
 
Potrivit statisticilor ONU, în lume 76 milioane de oameni suferă de HIV SIDA.
Șase mii de oameni mor zilnic din cauza unor boli asociate acestui virus. HIV SIDA este principala cauză a deceselor în rândul femeilor cu vârstă reproductivă, în prezent peste 14 milioane de copii au rămas orfani din această cauză.

Începând cu anul 1983, Ziua lumânărilor aprinse se desfășoară anual în a treia duminica din mai și este condusă de o coaliție din peste 1200 de organizații din 115 țări, în care se organizează acțiuni comemorative pentru a onora viețile pierdute și a influența conștiința socială referitor la HIV/SIDA.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău