Camere de supraveghere în secțiile de votare, la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

  • 14 Noiembrie 2018 12:25
Camere de supraveghere în secțiile de votare, la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor fi instalate camere video în secțiile de votare, care vor înregistra urnele de vot, dar și procesul de numărare a voturilor. Decizia a fost luată astăzi de Comisia Electorală Centrală în urma unei solicitări a premierului Pavel Filip la o întrevedere cu membrii CEC. Asociația Promo-Lex, care monitorizează procesul electoral, critică decizia autorității electorale, considerând-o pripită și care nu va contribui prea mult la micșorarea numărului de incidente în alegeri.

Comisia Electorală Centrală a aprobat cerințele tehnice pentru camerele video care ar trebui să fie achiziționate, urmând să fie ulterior elaborate și reglementările normative. Președinta CEC Alina Russu a precizat că urmează să fie procurate 2700 de camere video. Ea a menționat că acestea vor filma doar urnele de vot și procesul de numărare și nu vor încălca secretul votului.

Decizia CEC survine în contextul în care săptămâna trecută premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu membrii Comisei și a propus să fie examinată posibilitatea instalării camerelor de luat vederi în secțiile de vot, pentru  a asigura o transparență maximă.

Asociația Promo-Lex semnalează că astfel se creează „suspiciuni rezonabile privind imixtiunea Prim-ministrului în activitatea CEC. Totodată, organizația consideră intenția de înregistrare video a secțiilor de votare drept una „pripită și neplanificată, contrară principiului transparenței procesului decizional. 

Promo-Lex a publicat și un studiu realizat în baza celor mai frecvente încălcări în ziua scrutinului la alegerile prezidențiale din 2016 și cele locale noi din Chișinău, din 2018, din care reiese că marea majoritate a acestora nu ar fi putut fi monitorizate de camerele video.

Potrivit unor calcule estimative ale CEC, înregistrarea video a secțiilor de votare în ziua alegerilor va costa aproximativ 12 milioane de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău