CALM cheamă concurenții electorali să-și asume descentralizarea drept prioritate

  • 26 Mai 2021 11:38
CALM cheamă concurenții electorali să-și asume descentralizarea drept prioritate

Reprezentanții autorităților locale cheamă concurenții electorali și viitorii guvernanți să-și asume angajamentul public de aderare la obiectivele descentralizării administrative și asigurării de facto a autonomiei locale. Aceștia au lansat astăzi un apel în care menționează importanța autonomiei locale pentru dezvoltarea țării. 

Congresul Autorităților Locale - CALM, a lansat astăzi un apel către partidele politice și candidații la alegerile parlamentare anticipate prin care îi îndeamnă să-și asume angajamentul public în favoarea unor măsuri concrete pentru consolidarea administrației publice locale, a descentralizării și autonomiei acesteia. Printre cerințe este și alocarea unei părți a impozitelor achitate de persoanele juridice direct în bugetele locale, limitarea controalelor abuzive, dar și altele. 

Prin acest apel, primarii din Republica Moldova le întind o mână de sprijin viitorilor guvernanți, care în loc să se preocupe de geopolitică, ar trebui să se gândească la problemele reale ale Republicii Moldova și a cetățenilor săi, a menționat primarul de Edineț, Constantin Cojocaru.

Primarii le solicită deputaților care vor fi aleși la 11 iulie, să considere descentralizarea administrativă drept una din prioritățile viitorului Legislativ.

Amintim că autoritățile locale din Republica Moldova au protestat de mai multe ori în ultimii ani, acuzând presiuni din partea autorităților centrale și repartizarea banilor pe criterii politice. Ultima acțiune de protest a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, împotriva unor inițiative legislative care prevedeau plafonarea unor taxe locale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău