Calitatea limbii române s-a îmbunătățit considerabil

  • 30 August 2016 17:53
Calitatea limbii române s-a îmbunătățit considerabil

Calitatea limbii române s-a îmbunătățit considerabil de la Independență încoace, însă mai sunt și dificultăți destul de multe.

Este important faptul că oamenii au început să conștientizeze necesitatea de a vorbi și de a scrie corect și fiecare o face în măsura posibilităților. De această părere sunt Irina Condrea, profesor universitar la Facultatea de Litere, și Constantin Șchiopu, doctor habilitat, conferențiar la Universitatea de Stat din Moldova, transmite IPN.

Irina Condrea a declarat că evoluția limbii române, în general, este bună, în comparație cu ceea ce a fost până în anul 1989, „când era o bâlbâială totală și lumea nu se putea exprima în limba română”. După 1989, lumea a început să intre într-un alt ritm și, dacă este vorba despre nivelul instituțional, unde trebuie folosită limba română literară, lucrurile s-au așezat la locurile lor.

Mai sunt și dificultăți, însă tânăra generație vorbește limba română cu mult mai bine, a mai spus Irina Condrea. Lumea citește și scrie mult mai mult decât acum 25 de ani. Limba mereu se dezvoltă, există compartimente mai dificile, cum ar fi, de exemplu – regulile ortografice, care mereu se ajustează.

Potrivit lui Constantin Șchiopu, cu siguranță, de la '90 încoace, s-a îmbunătățit cunoașterea și vorbirea limbii române. Sunt foarte mulți tineri care încearcă să aibă și o pronunție românească, care au o exprimare elevată, mai aproape de limba literară. „Ceea ce mă îngrijorează foarte mult este faptul că și tinerii, și alte categorii de vârstă se iau după modă. Când zic modă, mă refer la englezisme, la anumite cuvinte care sunt folosite cu sens greșit”, a notat conferențiarul.

Cât privește gramatica, sunt multe de învățat.  „Când zic gramatică, am în vedere acordurile, acordurile dintre articol și substantiv, dintre subiect și predicat, pronumele relativ și substantivul, pronumele demonstrativ de identitate. Aici chiar este trist de tot și chiar trebuie să mai lucrăm la acest capitol”, a mai spune Constantin Șchiopu.

În opinia sa, necunoașterea limbii române și a scrierii corecte reprezintă o problemă care vine din școală. În aceste condiții, se impune schimbarea concepției cu privire la predarea limbii și a literaturii române. La fel e nevoie de promovat cititul, pentru a obține modele corecte de exprimare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău