Calea Ferată din R.Moldova va fi RESTRUCTURATĂ

  • 07 Decembrie 2016 14:51
Calea Ferată din R.Moldova va fi RESTRUCTURATĂ

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” urmează să treacă printr-un amplu program de restructurare. Directorul CFM, Iurie Topală, a declarat pentru IPN că restructurarea este impusă de proiectul de finanțare BERD/BEI și urmează a fi efectuată până în 2019.

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” va deveni societate pe acțiuni, în cadrul căreia se va separa gestionarea serviciilor de transport pasageri, transport mărfuri, dar și dezvoltarea infrastructurii. Statul va deține pachetul majoritar în societatea pe creată. Finanțatorii susțin că o asemenea formă de organizare va asigura mai multă transparență.

Directorul CFM a spus că serviciile vor fi devizate, dar procesul nu ar trebui grăbit. „Transport de pasageri practic nu avem. Se folosesc alte mijloace de transport în interiorul țării, cum ar fi autobuzele și microbuzele, și nu este nevoie de transport feroviar pe interior pentru că lumea nu-l utilizează. Nu există o cerință a populației în acest sens”, a spus Iurie Topală.

Acesta a explicat că divizarea serviciilor ar permite accesul privaților în domeniul transportului feroviar, care poate veni cu oferte de curse noi la prețuri diferite de cele ale întreprinderii. „Azi legislația Republicii Moldova nu prevede posibilitatea privaților să vină pe acest segment, pentru că este o întreprindere de stat monopolistă”, a explicat Iurie Topală.

Ca urmare a restructurării, numărul angajaților întreprinderii s-ar putea reduce, dar nu semnificativ, a mai spus directorul CFM. În total la Calea Ferată muncesc 10500 de persoane.

La sfârșitul lunii septembrie anul curent, Calea Ferată din Moldova a contactat un împrumut de 52,5 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții. Banii au fost acordați pentru o perioadă de 15 ani, cu dobânda de 1,5% anual, și vor fi folosiți pentru procurarea de noi locomotive și modernizarea infrastructurii. Împrumutul face parte dintr-un pachet cu cel acordat de BERD, în valoare de 50 de milioane de euro. Astfel, investițiile în Calea Ferată din Moldova se ridică la peste 100 de milioane de euro. 5 milioane de euro sunt oferite sub formă de grant din partea Băncii Mondiale și Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,06 m/s
Fri
28
Sat
27
Sun
22
Mon
24
Tue
27
Arhivă Radio Chișinău