Calea Ferată are locomotive renovate

  • 11 Decembrie 2015 12:22
Calea Ferată are locomotive renovate

Calea Ferată a Moldovei (CFM) a prezentat două locomotive renovate. Acestea s-au aflat timp de patru ani la renovare capitală în depoul de Locomotive Basarabeasca.

Potrivit directorului CFM, Iurie Topală, termenul lor de exploatare era depășit, dar după renovare a fost prelungit cu încă aproximativ cinci ani, transmite IPN.

Cele două locomotive au aproximativ 50 de ani. Renovarea a costat aproximativ 10 milioane de lei. Potrivit directorului CFM, instituția nu are bani pentru procurarea locomotivelor noi, care costă în jur de 4 milioane de euro, de aceea, a fost nevoită să le renoveze pe cele existente.

„CFM are sute de locomotive care sunt stricate și stau în depourile instituției. În prezent nu avem nicio locomotivă care să funcționeze la capacitate maximă, toate sunt cu termenul de exploatare expirat”, a menționat Iurie Topală.

Potrivit ministrului transporturilor și infrastructurii drumurilor în exercițiu, Iurie Chirinciuc, Republica Moldova are un proiect cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în care este prevăzut să fie cumpărate 10 locomotive noi. „Locomotivele vor fi de tip european, modernizate. Procedura a trecut în Guvern și Parlament, anul viitor urmează să fie anunțată licitația pentru procurarea lor. În acest scop, este prevăzută suma de 50 de milioane de euro”, a menționat ministrul.

La ora actuală, CFM ar avea nevoie de 25 de locomotive care să funcționeze la capacitate maximă. Întreprinderea are 37 de locomotive în funcțiune, dar acestea nu lucrează la capacitate maximă.

Cele două locomotive renovate vor fi folosite pentru a conduce garniturile care transportă marfă pe teritoriul Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău