Câini dresați să detecteze COVID-19 cu o precizie de peste 90%

  • 04 Februarie 2021 14:50
Câini dresați să detecteze COVID-19 cu o precizie de peste 90%

O clinică veterinară din Germania a dresat câini să detecteze noul coronavirus în probe de salivă umană cu o precizie de 94%, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Câinii sunt dresați să adulmece "mirosul de coronavirus" care provine din celulele persoanelor infectate, a declarat medicul veterinar Esther Schalke.

Filou, un Ciobănesc Belgian în vârstă de 3 ani, și Joe Cocker, un Cocker Spaniel de 1 an, sunt doi dintre câinii dresați la Universitatea de Medicină Veterinară din Hanovra.

"Am făcut un studiu în care am avut câini care adulmecau mostre de la pacienți testați pozitiv la COVID-19 și putem spune că i-au putut detecta cu o probabilitate de 94%", a declarat Holger Volk, șeful clinicii veterinare.

"Deci câinii chiar pot depista persoanele cu infecții și fără infecții, precum și pacienți asimptomatici și simptomatici cu COVID-19", a adăugat el.

Stephan Weil, premierul landului Saxonia Inferioară, cu capitala la Hanovra, a declarat că a fost impresionat de studiu și a solicitat teste de fezabilitate înainte de a utiliza astfel de câini pe teren, de exemplu pentru detectarea persoanelor cu COVID-19 care participă la concerte. "Acum avem nevoie de teste la anumite evenimente", a spus Weil.

În Finlanda, câini dresați pentru a detecta noul coronavirus au început să fie folosiți pe Aeroportul Helsinki-Vantaa începând din septembrie trecut, în cadrul unui proiect-pilot implementat în paralel cu testările obișnuite folosite pe aeroporturi.

Aeroportul internațional din Santiago de Chile folosește, de asemenea, câini pentru a depista persoanele infectate cu COVID-19. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău