Căile ferate germane vor testa un tren alimentat cu hidrogen, produs de Siemens, în 2024

  • 23 Noiembrie 2020 17:01
Căile ferate germane vor testa un tren alimentat cu hidrogen, produs de Siemens, în 2024

Trenurile alimentate cu hidrogen ar putea să înlocuiască într-o bună zi garniturile diesel care circulă în prezent pe rutele feroviare din Germania dacă un proiect-pilot, anunțat luni de Deutsche Bahn și compania Siemens, va avea succes, informează DPA, preluat de Agerpres.

Testul va avea loc în 2024 în sud-vestul landului Baden-Wurttemberg, potrivit unui comunicat publicat de Deutsche Bahn, operatorul feroviar de stat din Germania.

Noul tren, construit de compania Siemens, un gigant din industria tehnologiei cu sediul general la Munchen, va avea o autonomie de deplasare de 600 de kilometri.

"O revoluție prietenoasă cu mediul a transportului este posibilă", a declarat Sabina Jeschke, reprezentanta departamentului pentru digitalizare și tehnologie din consiliul de administrație al Deutsche Bahn.

Compania germană dorește ca trenurile sale să devină neutre din punct de vedere climatic în următorii 30 de ani. Printre alte aspecte, acest obiectiv implică înlocuirea a peste 1.300 de trenuri diesel aflate în prezent în exploatare.

Alimentarea cu hidrogen este considerată o opțiune verde pentru liniile ferate care nu au fost încă electrificate, iar numărul lor este încă destul de mare.

Aproximativ 13.000 de kilometri de căi ferate nu dețin echipamente suprapuse de alimentare electrică, reprezentând 39% din rețeaua feroviară germană.

Pentru aceste rute, Deutsche Bahn testează de asemenea modele hibrid diesel-baterie și va testa în viitorul apropiat mai multe trenuri alimentate doar cu baterii.

Principalul operator feroviar german experimentează totodată așa-numitul model "eco-diesel", care folosește combustibil reciclat.

Deutsche Bahn intenționează să își crească procentul de trenuri ecologice utilizate în rețeaua sa de la 60% în prezent până la 100% în 2038.

Hidrogenul folosit pentru a alimenta trenul Siemens ce va fi testat în 2024 va fi obținut cu ajutorul unui motor ecologic, a precizat compania germană.

Acel tren va asigura legăturile regionale între orașele Tubingen, Horb și Pforzheim timp de un an.

Specialiștii în domeniu speră că acest proiect va realiza o economie de 330 de tone de dioxid de carbon în fiecare an.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău