Cahul găzduiește Festivalul de Film Documentar pentru Schimbare Socială, MOLDOX

  • 21 Septembrie 2017 14:30
0%
00:00:00
00:00:00

28 de filme documentare și scurt metraje vor fi proiectate la Cahul, la Festivalul Internațional de Filme Documentare pentru Schimbare Socială, MOLDOX. Festivalul, aflat la cea de-a doua ediție, aduce inclusiv opt documentare realizate de elevii de la instituțiile de învățământ din Cahul. 

Timp de cinci zile, de pe 23 până pe 28 septembrie, în sudul Republicii Moldova vor fi proiectate filme documentare din 26 de țări, care s-au bucurat de audiențe mari și de aprecieri. Tematica din acest an a Festivalului Internațional de Filme Documentare pentru Schimbare Socială, MOLDOX este puterea, spune directorul Festivalului, Maxim Cârlan.

„Puterea e ceva de care toți aveam nevoie, de aia am ales această tematică. Toate filmele care vor fi proiectate vor fi în jurul acestei teme. Vom avea și panel de discuiții. Noi nu dăm un premiu pentru un oarecare film, dar să stoarcem cât mai mult din el.  De asemenea vor fi și subteme: puterea femeii, religiei, pământului, nostalgiei. Vrem să  arătăm aceste filme pe ecranul mare din Republica Moldova, pentru că aceste filme nu vor fi văzute la televizor.”

La festival vor fi prezentate filme documentare realizate în Suedia, Germania, Danemarca, Elveția. Pontus Hjerten este din Suedia și face documentare de mai bine de 15 ani. El susține că filmele documentare devin tot mai interesante în ultima perioadă.

„Este important să ai cooperări și coproducții, pentru că doar așa filmele documentare ajung la nivel internațional. Sperăm ca Moldox să devină un pod de conexiune între țările scandinave și Republica Moldova și România. Ideile care se nasc la Moldox se pot transforma în filme documentare care să fie văzute în cinematografele din Europa.”

Spectatorii vor avea acces gratuit la toate filmele proiectate în cadrul festivalului. De asemenea, transportul de la Chișinău spre Cahul și retur spre Chișinău este asigurat zilnic, gratuit. La Festivalul de film documentar vor merge și zece deținuți de la penitenciarul din Cahul.

Cea de-a doua ediție a festivalului Moldox va debuta la Palatul de Cultură din Cahul, pe 23 septembrie, la ora 18:00, cu câteva proiecții ale documentariștilor din R. Moldova. La deschidere va evolua și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău