Cahul Business Summit 2024 este organizat de Fundația Inotek în parteneriat cu Primăria Municipiului Cahul, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC. Evenimentul se desfășoară cu susținerea UNICEF și PNUD în cadrul proiectului „EU4Moldova: Regiuni Cheie”, cu sprijinul Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) în cadrul proiectului „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic“, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și cu suportul FRUCT EXPERT-PLUS SRL.
Cahul Business Summit 2024: se va discuta despre potențialul de investiții și inovare al regiunii Sud
-
05 Iunie 2024 20:30
Cahul Business Summit, cel mai important eveniment local dedicat dezvoltării mediului de afaceri și antreprenoriatului din regiunea de sud, revine cu o nouă ediție pe data de 12 iunie. Evenimentul oferă o platformă de conexiune a antreprenorilor din regiune cu actorii de dezvoltare economică, reprezentanții administrației publice, partenerii naționali și internaționali, experți din domeniul digitalizării, dar și cu potențiali investitori.
Cahul Business Summit 2024 este un eveniment semnificativ care se concentrează pe dezvoltarea economică a regiunii de sud a Moldovei. Summitul include discuții pe teme precum e-commerce, marketing, digitalizare și oportunitățile de investiții. Acesta își propune să integreze și să promoveze regiunea Cahul și să atragă investiții.
Cea de-a treia ediție a evenimentului, defășurată în acest an, va fi dedicată prezentării portofoliilor de investiții și a oportunităților de granturi pentru regiunea Cahul, dar și explorării și amplificării potențialului și rolului proiectelor de transformare digitală în evoluția regiunii. De asemenea, summitul va aborda subiectul reanimării liniei de procesare a produselor lactate în municipiul Cahul, menită să susțină companiile din domeniul zootehnic din regiune.
„Contextul de instabilitate în regiune a afectat mai multe planuri investiționale în Cahul. Avem un potențial important de business în regiune, iar el nu este suficient analizat și cunoscut poate de cei care au resurse. Aceste forumuri abordează temele care ne interesează economic și prin aceste activități dorim să identificăm soluții, instituții sau oameni care pot dinamiza economia noastră”, a declarat Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul.
„Municipiul Cahul se află la o etapă importantă în dezvoltarea sa economică. Deși suntem conștienți de provocările existente, suntem la fel de conștienți și de potențialul uriaș al regiunii. Programul EU4Moldova: Regiuni Cheie finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) susține crearea unui mediu favorabil pentru antreprenoriat prin inițiative de susținere a afacerilor, clusterizarea acestora, elaborarea și promovarea portofoliilor de investiții. Totodată, colaborarea sectorului privat cu autoritățile publice locale, sectorul asociativ și mediul academic este esențială pentru a atrage investiții, a promova digitalizarea și a stimula creșterea economică în regiunea Cahul. Credem cu tărie că, datorită intervențiilor programului și prin eforturi comune, transformăm Regiunea Cahul într-un pol de dezvoltare regională capabil să atragă investiții semnificative, asigurând un viitor prosper pentru locuitorii săi”, a spus Andrei Darie, Specialist programe/Lider de portofoliu, PNUD Moldova.
Cahul Business Summit 2024 va avea loc în incinta Restaurantului „Green Village” din satul Roșu, Cahul. Agenda summitului va cuprinde patru paneluri de sesiuni tematice, focusate pe trei priorități de dezvoltare:
Dezvoltare regională. Perspectivele, oportunitățile și portofoliile de investiții din regiune vor fi analizate și discutate de către reprezentanții Primăriei Municipiului Cahul, Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova, Agenției de Investiții, Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova și ai altor parteneri de dezvoltare.
Cahul în călătoria de progres digital. Sesiunile incluse vor aduce în prim-plan proiecte de succes în domeniul transformării digitale realizate în regiune, inclusiv platforma „Cahul Activ”, proiectul de digitalizare realizat pentru Muzeul Ținutului Cahul, proiectele Sumboard și eCharge. Tot aici, experți, antreprenori și oficiali guvernamentali vor aborda subiecte ce țin de necesitățile digitale ale antreprenorilor, împărtășind practici de succes și expertiză valoroasă privind integrarea soluțiilor digitale în afaceri și experiența Huburilor Digitale Inovaționale în susținerea sectorului public și privat.
Consolidarea lanțului valoric al produselor lactate în regiunea Cahul. Reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ai Institutul Științifico – Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină, ANSA, ai Primăriei Municipiului Cahul, Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produselor Lactate și antreprenori locali în domeniul zootehniei vor discuta despre oportunitățile de dezvoltarea sectorului zootehnic în regiunea Cahul și revitalizarea industriei produselor lactate.